Σε ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός ΣΥΡΙΖΑ

Σε ετοιμότητα ο κομματικός μηχανισμός ΣΥΡΙΖΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία βήματα μιας μακράς, όσο και ταραχώδους διαπραγματευτικής πορείας ετοιμάζονται να διανύσουν προσωπικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, καθώς οι αποφάσεις των επομένων ωρών θα είναι συλλογικές και θα δεσμεύουν κάθε μέλος της κυβέρνησης χωριστά, αλλά και τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα συλλογικά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε αναβρασμός τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι πληροφορίες για τη δυσμενή πορεία των διαπραγματεύσεων προκαλούσαν απογοήτευση. Ηδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο σήμερα και ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε ετοιμότητα η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει μετά το Eurogroup προκειμένου να προετοιμάσει τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Κ.Ο. Υπάρχει η πιθανότητα, λόγω στενότητας χρόνου, οι συνεδριάσεις αυτές, αν δεν γίνουν σήμερα, να πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Χθες υπήρχαν σκέψεις να γίνει κοινή συνεδρίαση της Κ.Ε. και της Κ.Ο., αλλά όλα αυτά θα αποφασιστούν ανάλογα με τη ροή των εξελίξεων.

Η ένταση στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής σε πληθώρα δηλώσεων υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, ενώ ερωτηθείς για το ποιος θα πρέπει να κάνει «βήματα πίσω» προκειμένου να βρεθεί λύση, ο κ. Σταθάκης είπε πως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι δανειστές έχουν αυτό το περιθώριο.

«Ολα ανοιχτά»

«Εάν οι δανειστές παραμείνουν σε αυτή τη στάση, οι πιθανότητες για συμφωνία είναι μικρές», δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, περιγράφοντας το κλίμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «σε περίπτωση μη συμφωνίας όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι αν οι πιστωτές επιμείνουν σε υφεσιακά μέτρα, τότε τον λόγο έχει ο λαός και πρόσθεσε ότι «όσοι ονειρεύονται Κάννες ή Παπαδήμους ας ξεχάσουν αυτά τα σενάρια».

Ο βουλευτής Νίκος Μανιός εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν περνάει εάν δεν έχει ρύθμιση για το χρέος, ενώ αναφερόμενος στην προσωπική του στάση είπε ότι «όταν διαφωνώ, το λέω και φεύγω. Το παραιτούμαι όχι. Το ανεξαρτητοποιούμαι θα το συζητήσω εντός του κόμματος». Η Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής, δήλωσε ότι «βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας απροσχημάτιστα να εξελίσσεται ένα σχέδιο εθνικής υπονόμευσης, εθνικής υποταγής και ταπείνωσης και παράδοσης άνευ όρων», ενώ για την προσωπική της στάση ανέφερε πως «εγώ θα κάνω ό,τι η συλλογικότητά μας αποφασίσει, μέσα από τα όργανά της και μέσα από τις διαδικασίες που ελπίζω πως θα βρουν χρόνο να ακολουθηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT