Πώς και πότε ελήφθη η τελική απόφαση

Πώς και πότε ελήφθη η τελική απόφαση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αμέσως μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και την επιστροφή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να μορφοποιεί το σχέδιό του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι μόνοι που γνώριζαν τις σκέψεις του, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Υπαινιγμούς για το σχέδιό του είχε κάνει την περασμένη Τετάρτη, λίγο πριν ξαναφύγει για τις Βρυξέλλες, κατά τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και στενούς συνεργάτες του.

Το κύριο επιχείρημα

Στις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι όποιες υποχωρήσεις του πρωθυπουργού προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία είχαν ανοίξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την όρεξη ξένων αξιωματούχων και στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε την τελική απόφασή του. Λίγο πριν αναχωρήσει από την βελγική πρωτεύουσα ζήτησε από τους συνεργάτες του στην Αθήνα να ειδοποιήσουν πολλούς, πέραν των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, αλλά και να σχεδιαστεί η τακτική της επόμενης ημέρας.

Κατά τη συζήτηση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ως κύριο επιχείρημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επικαλέστηκε την «προσπάθεια ταπείνωσής» του από ξένους ηγέτες και τόνισε ότι οι θεσμοί δεν θέλουν συμφωνία και στο τελεσίγραφο που του επέδωσαν έπρεπε να απαντήσει με μια απόφαση ίσης ή και μεγαλύτερης εμβέλειας, οπότε και ο κύβος ερρίφθη για το δημοψήφισμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, ωστόσο έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας την ανάγκη ενότητας συμφωνώντας με την απόφαση.

Ενστάσεις διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν υπέρ της συμφωνίας. Τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Χθες, στους διαδρόμους της Βουλής, οι συζητήσεις για το δημοψήφισμα και την επόμενη ημέρα έδιναν κι έπαιρναν. Πολλοί υπουργοί εξέφραζαν βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα θα έκλινε με διαφορά υπέρ του όχι, ενώ παράλληλα εξέφραζαν και την ελπίδα να υπάρξει κάποια κίνηση και συμφωνία στο Eurogroup, ώστε να λήξουν όλα με τον καλύτερο τρόπο και να μην υπάρχουν ούτε νικητές ούτε και ηττημένοι. Στο μόνο ερώτημα που κανένας υπουργός ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ήταν ποια θα ήταν τα στοιχεία της επόμενης ημέρας, στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατούσε το «όχι». Ηταν εμφανές ότι υπήρχε ένα κενό στην τακτική της κυβέρνησης, όπως ήταν εμφανής και η αμηχανία στη διαχείριση της οικονομίας την κρίσιμη εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του δημοψηφίσματος.

Κοινός παρανομαστής, ωστόσο, υπήρχε. Αν δεν συνέβαινε κάτι στις Βρυξέλλες που θα προκαλούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, η εκλογική εβδομάδα θα έπαιρνε δραματικό χαρακτήρα. Ολοι επίσης συμφωνούν ότι αν το αποτέλεσμα θα είναι όχι στην πρόταση των πιστωτών, ο κ. Τσίπρας θα ήταν κυρίαρχος. Αν το αποτέλεσμα θα ήταν ναι, η κυβέρνηση θα έκλεινε τον σύντομο βίο της.

Στο κομματικό στρατόπεδο, επικρατούσε μια πιο θριαμβευτική ατμόσφαιρα. Οπως σημειώνουν έγκυρες κομματικές πηγές, η απόφαση για δημοψήφισμα εκτόξευσε τη συσπείρωση του κόμματος. Η εικόνα ενότητας και ανακούφισης ήταν διάχυτη στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί του Σαββάτου, ενώ ιδιαίτερα χαρούμενοι ήταν οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πτέρυγας του κόμματος, που είδαν το δημοψήφισμα και ως δική τους διέξοδο από το δίλημμα «ναι ή όχι στη συμφωνία» μέσα στη Βουλή.

Περιοδεία

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση του Οργανωτικού Γραφείου επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος και θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, όλα τα κορυφαία κομματικά στελέχη, ανεξαρτήτως τάσεων, βουλευτές και υπουργοί θα κάνουν περιοδείες.

Επίσης, στη συνεδρίαση του επικοινωνιακού επιτελείου άρχισε με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία (σποτ, συνθήματα κ.λπ.), καθώς εκτιμάται ότι η αντιπαράθεση θα είναι πολύ σκληρή. Στην Κουμουνδούρου μετακινήθηκε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Μιχόπουλος, ο οποίος μαζί με τη Ράνια Σβίγκου θα σηκώσουν το βάρος της επικοινωνιακής εκστρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT