Σπέκχαρντ στην “Κ”: Το δημοψήφισμα βάζει την Ελλάδα σε μία «ανυπόφορη κατάσταση»

Σπέκχαρντ στην “Κ”: Το δημοψήφισμα βάζει την Ελλάδα σε μία «ανυπόφορη κατάσταση»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ δηλώνει στην Κ ότι το δημοψήφισμα βάζει την Ελλάδα σε μία «ανυπόφορη κατάσταση», και σημειώνει ότι για τον υπόλοιπο κόσμο η απόφαση της Κυριακής θα δείξει αν οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μείνουν στο Ευρώ.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σπέκχαρντ στην «Κ»:

«Είναι μία καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας. Διστάζω να δώσω κάποια συμβουλή, διότι αυτή είναι πραγματικά μία απόφαση για τον ελληνικό λαό. Ως κάποιος που αγαπά την Ελλάδα, φαίνεται ότι το δημοψήφισμα βάζει την Ελλάδα σε μία ανυπόφορη κατάσταση.

Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει η ψήφος να είναι ένα δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στους πιστωτές, αλλά νομίζω ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα το δει ως μία ψήφο για το αν είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μείνουν στην Ευρωζώνη. Κατανοώ τους Ελληνες που θέλουν και τα δύο, αλλά αμφιβάλλω αν μπορούν να έχουν και τα δύο.

Είναι λυπηρό ύστερα από πέντε χρόνια καταστροφικής οικονομικής συρρίκνωσης η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτή την επιλογή. Υπάρχουν πολλές ευθύνες τριγύρω για αυτή την κατάσταση. Λίγοι είναι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα τα πρωτογενή πλεονάσματα στο εν μέσω μίας βαθιάς ύφεσης, και ακόμη λιγότεροι θεωρούν ότι το δανειακό βάρος της χώρας είναι βιώσιμο. Την ίδια στιγμή, ενώ η Ελλάδα έχει υπομείνει ίσως τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε τόσο μικρή περίοδο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα στη σύγχρονη ιστορία, πολλοί ακόμη αμφιβάλλουν αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην χώρα είναι αρκετές για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Προσεύχομαι ότι αυτή τη στιγμή της κρίσης, μία νέα ευκαιρία θα διαμορφωθεί. Ελπίζω ότι η πιθανότητα μίας χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα δείξει στους ανθρώπους ότι δεν έχει  το τέλος του κόσμου. Ισως η θερμή πολιτική κατάσταση θα μετριασθεί και η προσοχή θα επιστρέψει σε όσα διαρθρωτικά χρειάζονται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη – κάτι που είναι και η μοναδική λύση στο τρέχον δίλημμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT