Τη μισή σύνταξη θα δώσει ο ΟΑΕΕ

Τη μισή σύνταξη θα δώσει ο ΟΑΕΕ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κουρεμένες» κατά 50% θα είναι οι συντάξεις των 367.603 συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, καθώς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών έπεσε θύμα των συνεπειών της έλλειψης ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου. Οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις ότι το κράτος κατέρρευσε, συμπαρασύροντας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, φάνηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν το ΙΚΑ διαπίστωσε ότι του λείπουν 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των 1.221.155 συνταξιούχων του. Οι συνεχείς… καραμπόλες και ελλείψεις έφτασαν στη χθεσινή μέρα, όταν μπροστά στο δραματικό ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας επέλεξαν να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο το 50% των συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και ενώ με σημαντικές καθυστερήσεις και έντονες διεργασίες τα περισσότερα ταμεία κατέβαλαν στους ασφαλισμένους τους τις συντάξεις, μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούνταν περίπου 30 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΕΑΔΥ).

Αναλυτικά, το ΙΚΑ κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό (άνω των 860 εκατ. ευρώ) με καθυστέρηση, αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και δεν είχε επιβληθεί περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων. Τα 150 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν από το Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ, τελικά βρέθηκαν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους καταβλήθηκε επίσης με καθυστέρηση, την περασμένη Δευτέρα.

Το ΙΚΑ

Οι μετέπειτα εξελίξεις ήταν καταλυτικές στα έσοδα των ταμείων. Το ΙΚΑ ανέμενε κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα (Δευτέρα και Τρίτη) εισφορές ύψους πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο των τραπεζών και το ενδεχόμενο ευρύτερων και σημαντικότερων εξελίξεων, έφερε τελικά στα ταμεία του ΙΚΑ εισφορές μόλις 40 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μην μπορεί να πληρωθεί το βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ που κάθε μήνα λαμβάνει το ταμείο των μισθωτών από το ταμείο της ΔΕΗ, το ΤΥΔΚΥ και τον ΟΠΑΔ, αφετέρου να μην μπορεί και το ΙΚΑ με τη σειρά του να παρέχει «ταμειακές διευκολύνσεις» σε άλλα ταμεία. Ετσι, το ΤΑΠ-ΟΤΕ πληρώθηκε τελικά, όχι αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, αλλά την Τρίτη το πρωί, ενώ χθες το απόγευμα πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των 37.000 συνταξιούχων της ΔΕΗ οι συντάξεις, με το ταμείο να δανείζεται από τα αποθεματικό του πρώην ΟΠΑΔ ΔΕΗ (υγείας). Οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ καταβλήθηκαν κανονικά, ενώ ο κλήρος για την πληρωμή «κουρεμένων» συντάξεων έπεσε στον ΟΑΕΕ, για τον οποίο αναζητούνται ακόμη 120 εκατ. ευρώ. Ο διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλος, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει την καταβολή του 50% των συντάξεων, εξαιτίας «της δυσλειτουργίας των τραπεζών», επισημαίνοντας ότι το υπόλοιπο των συντάξεων θα καταβληθεί «τις επόμενες ημέρες».

Αγωνία υπάρχει ακόμη για τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), καθώς αναζητούνταν 31 εκατ. ευρώ, καθώς το επικουρικό ταμείο των μισθωτών, ΕΤΕΑ, πλήρωσε τη Δευτέρα το 70% των συντάξεων και υπολογίζει πως θα πληρώσει με καθυστέρηση, βάσει της εισροής των εσόδων τους συνταξιούχους του ΤΕΑΔΥ…

Εξαιτίας της τραπεζικής αργίας πάντως, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων που έληγε χθες, 30/6/2015, παρατείνεται μέχρι τις 10/7/2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή