Ενα βήμα πριν από τη ρήξη Τσίπρας και Καμμένος

Ενα βήμα πριν από τη ρήξη Τσίπρας και Καμμένος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια θραύσης της έφτασε χθες η δικομματική κυβέρνηση των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, εξαιτίας της δέσμευσης που ανέλαβε, με την επιστολή του προς πιστωτές, ο πρωθυπουργός για περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και επιπλέον 400 εκατομμυρίων το 2017 στις αμυντικές δαπάνες.

Η δέσμευση αυτή περιγράφεται ρητώς στην υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές και η αποκάλυψή της προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, που όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές με το επιχείρημα ότι οδηγούν σε κατάρρευση της άμυνας της χώρας, αντέδρασε με ένταση, απειλώντας να παραιτηθεί από την κυβέρνηση. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου και εν τέλει, έπειτα από προσπάθειες πολλών ωρών να αποφευχθεί η ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε στη διάψευση όσων περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών». 

Ενα βήμα πριν από τη ρήξη Τσίπρας και Καμμένος-1

Δεν υπέγραψε τις ΠΝΠ

Οι σχέσεις των δύο εταίρων κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ενώ τις μεταξύ τους εντάσεις πυροδοτεί η ραγδαία επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι το κόμμα του κ. Καμμένου θα εγκαταλείψει τελευταίο το κυβερνητικό καράβι, ο υπουργός Αμυνας επιμένει σε συνομιλητές του ότι προϋπόθεση για την παραμονή του αποτελεί η μη ή (η έστω μικρή) περικοπή των αμυντικών δαπανών και η διατήρηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, και υπόγειες διαφορές. Οπως αυτές που σηματοδοτεί, πιθανώς, η απόφαση του κ. Καμμένου να μη συνυπογράψει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital control). Η υπογραφή του κ. Καμμένου υπάρχει στην ΠΝΠ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή