Συστράτευση για το «Ναι» στο ΠΑΣΟΚ

Συστράτευση για το «Ναι» στο ΠΑΣΟΚ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται στο αυριανό δημοψήφισμα με κεντρική και σαφή γραμμή υπέρ του «Ναι». Τις «γραμμές» του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ έχουν ενισχύσει τις τελευταίες ημέρες και πρώην, ιστορικά στελέχη του κόμματος, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διάχυσης του μηνύματος που προσπαθεί να εκπέμψει και η Χαρ. Τρικούπη. Η κ. Φώφη Γεννηματά προσπαθεί, παρά την ακραία πόλωση στην οποία έχει οδηγήσει το δημοψήφισμα, να διασώσει τη διακριτή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και να μην απορροφηθεί από το λεγόμενο «ευρωπαϊκό μέτωπο».

Γι’ αυτό και επισημαίνει διαρκώς ότι το «ευρωπαϊκό μέτωπο» δεν είναι παρά ένα όχημα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό του δημοψηφίσματος. Η κ. Γεννηματά, παρά την ένταση των ημερών και την πολύ σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του πρωθυπουργού, δεν ξεχνά να επισημάνει και τις ακραίες αντιλήψεις οι οποίες εκφράζονται στο στρατόπεδο των δανειστών, κυρίως από εκπροσώπους κρατών της Ευρωζώνης. Απαντες στη Χαρ. Τρικούπη συμφωνούν με αυτή την τακτική, ενώ με αφορμή τη συζήτηση η οποία εκκίνησε μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, πύκνωσαν και οι επαφές ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρόσωπα από άλλα κόμματα, περιλαμβανομένου του Κινήματος του κ. Γ. Παπανδρέου.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, η κ. Γεννηματά αλλά και στελέχη όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκης (ο οποίος λόγω της έκτακτης κατάστασης εκτελεί αναγκαστικά χρέη γραμματέα) κ.ά. έχουν πραγματοποιήσει πυκνές, ανεπίσημες επαφές με εκπροσώπους των κοινωνικών χώρων που το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διατηρεί αυξημένη επιρροή, αντιστρόφως ανάλογη προς τα εκλογικά ποσοστά του. Και τούτο, προκειμένου να παρακολουθούν τη σκληρή προεκλογική μάχη η οποία διεξάγεται από την περασμένη Παρασκευή και σε επίπεδο συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων. Δεν είναι τυχαίο, ότι πέρα από κάποιες (πολύ σημαντικές) εξαιρέσεις, όπως το πανό υπέρ του Οχι στο υπουργείο Οικονομικών (που τελικώς κατέβηκε), σε γενικές γραμμές ο δημόσιος τομέας δεν υπέκυψε στις πιέσεις των λιγοστών συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοψήφισμα καθυστερεί εκ των πραγμάτων τις κομματικές εκκρεμότητες, ωστόσο η κ. Γεννηματά θα διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ολες αυτές τις ημέρες εντελώς διακριτή πορεία διατηρεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε μεν ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη σχετική διαδικασία για την έγκριση του δημοψηφίσματος, διατηρεί δε την ευχέρεια να ομιλεί αυτόνομα. Ο κ. Βενιζέλος είχε εξαιρετικά πυκνή επικοινωνιακή δραστηριότητα τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που δεν πρόκειται να μειωθεί. Αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας όσα λέει τα τελευταία τρία χρόνια και πολύ περισσότερο όσα αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Τσίπρα, από τη στιγμή που αναδείχθηκε στην εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή