Ο χειρότερος μήνας για τον προϋπολογισμό αποδεικνύεται πως ήταν ο Ιούνιος. Από τη μία πλευρά η αβεβαιότητα «χτύπησε» στα έσοδα, ενώ από την άλλη οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου οδήγησαν την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε πληρωμή του ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού προκύπτει ότι:
1. Πλήρης στάση πληρωμών. Στο πρώτο εξάμηνο οι δαπάνες του κράτους ήταν κατά 4,09 δισ. ευρώ λιγότερες από τις προβλεπόμενες. Μόνο τον Ιούνιο στο Δημόσιο η συγκράτηση των δαπανών αυξήθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου η συγκράτηση ήταν της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ.
2. Κατάρρευση των εσόδων. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 1,6 δισ. ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα (τον Ιούνιο) η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα διευρύνθηκε κατά 701 εκατ. ευρώ από (964 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου). Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα που επικράτησε τον περασμένο μήνα αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας οδήγησε τους φορολογουμένους σε στάση αναμονής ως προς την εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και ως προς τις καταναλωτικές τους συνήθειες (που αντανακλούν στους έμμεσους φόρους).
Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ήταν πλεονασματικό και υπερέβη τον στόχο για το πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η εικόνα του πρωτογενούς αποτελέσματος είναι πλασματική, καθώς τα έσοδα είναι χαμηλότερα του αναμενομένου και το κράτος έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για να πετύχει το πλεόνασμα. Επίσης, στη διαμόρφωση της παραπάνω πλασματικής εικόνας σημαντικό ρόλο είχε και η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι δαπάνες του ΠΔΕ περικόπηκαν κατά 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ενώ μόνο τον Ιούνιο το «ψαλίδι» ήταν της τάξης των 357 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα έσοδα του Προγράμματος ήταν περισσότερα από τα προβλεπόμενα κατά 759 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων τα 342 εκατ. ευρώ προήλθαν μόνο τον Ιούνιο.
Πλέον, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι στο δεύτερο εξάμηνο –και έχοντας υιοθετήσει τα νέα φορολογικά μέτρα– να αντιστρέψει την πορεία κατάρρευσης των εσόδων και παράλληλα να ομαλοποιήσει σταδιακά τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.