Σε δίκη 59 για σπατάλες ΓΕΝΟΠ

Σε δίκη 59 για σπατάλες ΓΕΝΟΠ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τον έλεγχο των παραστατικών των δαπανών για τα έτη 2008 έως και 2011 διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων και λοιπών δαπανών, ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή ακόμα και νομικών υπηρεσιών, στρεφομένων μάλιστα κατά της ίδιας της εταιρείας».

Το απόσπασμα είναι από την απόφαση για παραπομπή σε δίκη γνωστών συνδικαλιστών της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση των μη νόμιμων δαπανών του συνδικαλιστικού οργάνου της ΔΕΗ, που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα κατά καιρούς από τη διοίκηση της εταιρείας.

Απόφαση 600 σελίδων

Η απόφαση παραπομπής σε δίκη (βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου) αριθμεί περί τις 600 σελίδες, όπου και περιγράφονται μία προς μία οι χρηματοδοτήσεις προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΗ προς το πανίσχυρο συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων, και τι απέδωσε ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε για το πώς δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα.

Εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση των δικαστών στην απόφαση παραπομπής, ότι μέρος των χρημάτων που κατά καιρούς ελάμβανε η ΓΕΝΟΠ αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για την πληρωμή δικηγόρων, προκειμένου να προβαίνουν σε νομικές ενέργειες κατά της ίδιας της επιχείρησης!

Δεκάδες είναι τα παραστατικά που παρατίθενται στο εν λόγω βούλευμα για πολυτελείς δαπάνες, ταξίδια, ακριβά δώρα, διαμονές σε ακριβά ξενοδοχεία, πανάκριβα δείπνα και σπατάλες χιλιάδων ευρώ.

Ελλειψη στοιχείων

Ομως, πέραν της δεδομένης σπατάλης που, κατά το βούλευμα, χαρακτήριζε την οικονομική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, η αδιαφάνεια και η έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών κανόνων οικονομικών καταγραφών προέκυψαν από τους ελέγχους και περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση παραπομπής.

«Στις πλείστες των περιπτώσεων δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (ταξιδιού, δείπνου, δώρου ή γεύματος και λοιπά), ούτε τα ονόματα των μετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, που υπήρξε, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΔΕΗ (οι εκάστοτε διευθυντές Ανθρωπίνων Πόρων) για έγκριση των αδιαφανών δαπανών, «η άρνησή τους κάμφθηκε με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».

Συνολικά για την υπόθεση της ΓΕΝΟΠ παραπέμπονται σε δίκη 59 άτομα, με την κατηγορία κυρίως της απιστίας, μεταξύ των οποίων πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της επιχείρησης και υψηλόβαθμα στελέχη της που ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και γνωστοί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Από το 2011

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2011, οπότε και συντάχθηκε πόρισμα από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ενώ παράλληλα διατάχθηκε οικονομικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και ακολούθησε μεγάλη εισαγγελική έρευνα από δύο εισαγγελείς (Αριστείδης Κορέας και Ελένη Σίσκου), για να κλείσει η έρευνα από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα, ενώπιον του οποίου απολογήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή