Παραμένει έως την άνοιξη ο κ. Μεϊμαράκης

Παραμένει έως την άνοιξη ο κ. Μεϊμαράκης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίδοση της –υπό τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη– Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, που σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη δεν θα αργήσουν, θα καθορίσει και τις εξελίξεις στο ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος, μετά τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου να δοθεί πλήρης ελευθερία χειρισμών στον πρόεδρο έως και την άνοιξη του 2016. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, θα είναι η εθνική και όχι η κομματική ψήφος που θα καθορίσει τις «γαλάζιες» εξελίξεις, καθώς μια θετική εκλογική επίδοση θα λειτουργήσει ως ισχυρή εντολή προς τον κ. Μεϊμαράκη. Αντιθέτως, ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιταχύνει, πριν από την άνοιξη του 2016, τις εσωκομματικές εκλογές.

Η χθεσινή συνεδρίαση, πρόκριμα της σημερινής σύγκλησης της Πολιτικής Επιτροπής, που θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση των δύο οργάνων, αποτελεί μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα:

• Ο κ. Μεϊμαράκης αποκτά ευχέρεια πολιτικών και τακτικών χειρισμών, χωρίς να τελεί υπό ασφυκτική προθεσμία ή υπό το βάρος της «μεταβατικότητας». Αποκτά συνεπώς ελευθερία κινήσεων έναντι του ενδεχομένου εκλογών αλλά και τη δυνατότητα αλλαγών σε πρόσωπα και στη σύνθεση των οργάνων.

• Τα στελέχη που εμφανίστηκαν απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη (Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης) διασφάλισαν ότι η εκλογή θα γίνει με το ισχύον καταστατικό, με ανοιχτούς δηλαδή καταλόγους εκλογέων, με τον κ. Μεϊμαράκη να επιφυλάσσεται εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία.

• Το τακτικό συνέδριο του Ιουνίου αποσυνδέεται από την εκλογή προέδρου η οποία και θα προηγηθεί. Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Της χθεσινής εξομάλυνσης των «εσωκομματικών παθών» προηγήθηκε ένα μπαράζ κινήσεων στην κομματική σκακιέρα. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε ενισχυμένος από την κοινή δήλωση των 57 βουλευτών (στους οποίους προστέθηκαν και άλλοι) υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία, ενώ πριν από τη συνεδρίαση είχε συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας διασκεδάστηκε η ένταση των τελευταίων ημερών και επιβεβαιώθηκε η στήριξη του προκατόχου του.

Συνεχείς υπήρξαν και οι επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (ο οποίος χθες δέχθηκε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη) ενώ προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της αναζήτησης κοινού τόπου ενεργώς κινήθηκαν στελέχη όπως οι Ανδ. Παπαμιμίκος και Δημ. Σταμάτης.

Η ένταση, πάντως, δεν έλειψε, καθώς στην αρχή της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Μεϊμαράκης απέδωσε στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη την επιτάχυνση των διαδικασιών και την «30ή Αυγούστου» που ακούστηκε ως ημερομηνία εσωκομματικών εκλογών, με αποτέλεσμα την αντίδραση του τελευταίου. Οι κ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης τάχθηκαν υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών, με τον τελευταίο μάλιστα να σχολιάζει σκωπτικά ότι οι περισσότεροι που ζητούσαν επιτακτικά συνέδριο για αλλαγή ηγεσίας επί Σαμαρά σήμερα προτείνουν το αντίθετο. Τέλος, προσπάθεια να δεσμεύσει τον κ. Μεϊμαράκη ως θεματοφύλακα της ενότητας και της τήρησης του καταστατικού κατέβαλε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, αποδοκιμάζοντας το κλίμα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή