Η Ισπανία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης

Η Ισπανία βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανάπτυξη της οικονομίας είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος στις εθνικές εκλογές της Ισπανίας αυτόν τον Νοέμβριο. Επειτα από μια τετραετία σκληρών μέτρων λιτότητας και τη μεγάλη αποδυνάμωση του Λαϊκού Κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θα επιχειρηματολογήσει πως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επανέρχεται δριμύτερη έπειτα από μια επταετία βαθιάς ύφεσης.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο υψηλό οκταετίας. Από τρίμηνο σε τρίμηνο, η ανάπτυξη ενισχύθηκε κατά 1% από το 0,9%, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε κατά 3,1%.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως ώθηση στην ανάπτυξη της Ισπανίας, μιας χώρας που βυθίστηκε σε μεγάλη ύφεση με αφετηρία το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων το 2008, δόθηκε από την άνοδο της εγχώριας κατανάλωσης, της τουριστικής κίνησης, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος λιτότητας

Διεθνείς οργανισμοί και διακεκριμένοι οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πως η Ισπανία συμβολίζει την αρχή του τέλους των πολιτικών λιτότητας που επιδείνωσαν τις ήδη δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό Νότο, που προκλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την Ισπανία, μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουί ντε Γκίντος, δεν προτρέχει για να εξαργυρώσει αυτήν την επιτυχία. Τηρεί επιφυλακτική στάση, γνωρίζοντας πως ο δρόμος για την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας έχει ακόμη αρκετά εμπόδια. Το μεγαλύτερο είναι η ανεργία. «Αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero αυτήν την εβδομάδα, ύστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ. Προσέθεσε, ωστόσο, πως «είναι, επίσης, δυνατόν να επανέλθουν τα εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα», γνωρίζοντας πως η ανάπτυξη μιας οικονομίας δεν απεικονίζει απαραιτήτως την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Υψηλά η ανεργία

Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (22,4%), παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Η ενίσχυση της κατανάλωσης, με τις λιανικές πωλήσεις να παρουσιάζουν άνοδο επί 11ο συναπτό μήνα, δεν μπορεί να σηκώσει εξ ολοκλήρου το βάρος μιας ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης, σχολιάζει ο Ανχέλ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της Oxford Economics. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει περάσει σε θετικό πρόσημο μόνον τον Ιούνιο και τον Μάιο από το 2008, καταδεικνύοντας το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί από την ύφεση των προηγούμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή