Τα κενά και το άρωμα Βυζαντίου

Τα κενά και το άρωμα Βυζαντίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να προσλάβει δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μάλιστα, ο Αριστείδης Μπαλτάς έριξε στο τραπέζι πρόταση για νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (ύστερα από αυτή κατά δύο ώρες επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου), αφού προηγουμένως φέρεται να είχε συζητηθεί οι στρατιώτες – φιλόλογοι / φυσικοί / μαθηματικοί κ.λπ. να διδάξουν σε σχολεία των περιοχών όπου υπηρετούν τη θητεία τους.

Την ίδια στιγμή, στα τρία μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας –το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ– ο αριθμός των πανεπιστημιακών έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία (λόγω συνταξιοδοτήσεων ή άλλων λόγων) κατά 1.520 άτομα σε σύνολο περίπου 6.000 διδασκόντων. Στο τέλος του Αυγούστου θα συνταξιοδοτηθούν ακόμη περίπου 500 άτομα, και υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να διδαχθούν μαθήματα. Ηδη σε κάποια τμήματα την προηγούμενη χρονιά προθυμοποιήθηκαν πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες πανεπιστημιακοί να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα.

Την ίδια στιγμή, η Ακαδημία Αθηνών, εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Παιδείας, προκήρυξε στις 9 Ιουλίου νέα πρόσληψη βυζαντινού φιλοσόφου-ερευνητή. Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιουλίου προκηρύχθηκε μια θέση ερευνητού Γ΄ βαθμίδος με γνωστικό αντικείμενο τη Βυζαντινή Φιλοσοφία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με τριετή θητεία.

Η συγκεκριμένη θέση χήρευσε όταν αποχώρησε ερευνητής για να καταλάβει θέση σε πανεπιστήμιο. Η κάλυψή της είχε ζητηθεί στα μέσα Νοεμβρίου 2013 με απόφαση της Ακαδημίας και το αίτημα είχε τυπικώς φθάσει στο υπουργείο Παιδείας στις 12 Δεκεμβρίου του 2013. Βέβαια, η ικανοποίησή του «πάγωσε» από τους υπουργούς Παιδείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, ως μονομερής ενέργεια αντίθετη με τις δεσμεύσεις της συμφωνίας με τους εταίρους. Το αίτημα εστάλη εκ νέου από την Ακαδημία στο υπουργείο στις 19 Νοεμβρίου 2014, έγινε δεκτό και το σχέδιο προκήρυξης της θέσης εστάλη τον Μάρτιο του 2015. Ετσι, τα πράγματα πήραν τον διαδικαστικό τους δρόμο, για να φθάσουμε στην προκήρυξη των αρχών Ιουλίου.

Είναι απολύτως κατανοητό το επιχείρημα ανθρώπων της Ακαδημίας ότι, «λόγω της υποστελέχωσης, όταν φεύγει κάποιος νεκρώνεται το σύμπαν». Βέβαια, αυτό το επιχείρημα δεν ακούγεται μόνο από την Ακαδημία. Ακούγεται από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ κ.λπ. κ.λπ., ανώτατα ιδρύματα τα οποία έχουν πολλά κενά, με τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης να καταγράφονται και στις εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων. Από την άλλη, το υπουργείο οφείλει να θέτει τις προτεραιότητές του και να δρα ανάλογα και με τα κονδύλια που διαθέτει. Και σαφώς να αιτιολογεί τις αποφάσεις του. Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργείται το πεδίο για υπόνοιες για ρουσφετολογικές επιλογές, έστω κι αν δεν ισχύουν. Και άντε μετά ο κ. Μπαλτάς να αποδείξει ότι δεν είναι μητροπολίτης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT