Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και χθες την πτώση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την υπερπροσφορά μαύρου χρυσού στη διεθνή αγορά ενόψει μιας σημαντικής αύξησης των εξαγωγών του Ιράν. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το απόγευμα στα 44,76 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 48,67 δολάρια το βαρέλι. Συνολικά τους τελευταίους τρεις μήνες τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 30%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο. Σημειωτέον ότι ο δείκτης Thomson Reuters/Core Commodity CRB που παρακολουθεί τις τιμές 19 εμπορευμάτων, υποχώρησε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2003 καταγράφοντας συνολική πτώση 14% τους τελευταίους 12 μήνες.

Με απώλειες έκλεισε το 7ήμερο για τον χρυσό

Aνοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού στα τέλη της εβδομάδας, σε συνθήκες υποχώρησης της ισοτιμίας του δολαρίου. Παρά ταύτα συνολικά την εβδομάδα είχε πτώση, σηματοδοτώντας την έβδομη κατά σειρά με απώλειες. Πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο πτώσης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου από το 1999, ενώ η αγορά ανέμενε τα στοιχεία για θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του κλάδου της γεωργίας. Αυτά αποτελούν και ένδειξη για την περαιτέρω κινητοποίηση της Fed στο πεδίο αύξησης των επιτοκίων. Μία δυναμική εικόνα της αγοράς απασχόλησης θα δώσει αφορμή για φημολογία περί άμεσης αύξησης τον Σεπτέμβριο. Τα υψηλότερα επιτόκια θα διαμορφώσουν συνθήκες πίεσης στον χρυσό, ο οποίος δεν έχει αποδόσεις όπως τα ομόλογα, αλλά απλά επωφελείται από άνοδο στην τιμή του. «Το περιβάλλον παραμένει ακόμα δύσκολο για το πολύτιμο μέταλλο, ειδικά όσον αφορά το να διατηρήσει την ορμή του για άνοδο», παρατηρεί ο αναλυτής της Standard Chartered, Νίκολας Σνόουνταουν. «Η αγορά περιμένει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια και τα στοιχεία της απασχόλησης». Η τιμή του χρυσού τις πρωινές ώρες ενισχύθηκε 0,3% στα 1.091,86 δολάρια η ουγγιά. Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2014, στα 1.077 δολάρια, η ουγγιά είχε εξασθενήσει στις 24 Ιουλίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η επαναλειτουργία της εγχώριας αγοράς ομολόγων μετά την υποχρεωτική αργία των 26 ημερών λόγω των capital controls χαρακτηρίστηκε από τη μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων και τις χαμηλές συναλλαγές. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας υποχώρησε μέχρι και 25 μονάδες βάσης. Το απόγευμα της Πέμπτης η απόδοση ενισχύθηκε οριακά στο 12,02%, ενώ η τιμή διαμορφώθηκε στα 52,75 λεπτά του ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) κυμάνθηκε στο τέλος της εβδομάδας στις 1.115μ.β., ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί στις 1.133 μ.β. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 17,38% την Πέμπτη από 17,60% στην αρχή της εβδομάδας, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ξεκίνησε από το 20,95% και έκλεισε στο 20,66 το απόγευμα της Πέμπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή