«Παλιοί» και «νέοι» στην ομάδα Μαξίμου

«Παλιοί» και «νέοι» στην ομάδα Μαξίμου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανακατατάξεις ξεκίνησαν κυρίως μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και ο σκοπός είναι να «δουλέψουν» για την υλοποίησή της. Βεβαίως, όσο γρηγορότερα οι νέες προσθήκες «δέσουν» με τον βασικό κορμό της παλαιάς ομάδας τόσο το καλύτερο για το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πρώτες αλλαγές, πάντως, χρονολογούνται από την εποχή που αποχώρησε από το γραφείο του κ. Τσίπρα, για να ενταχθεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η κ. Κωνσταντίνα Κινδώνη, πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού, η οποία, όμως, εξακολουθεί να μεταβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ήταν η μετάθεση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Βουλή και στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που σηματοδότησε την αλλαγή φρουράς στον προθάλαμο του κ. Τσίπρα, κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Η αντικατάστασή του από την κ. Ολγα Γεροβασίλη, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, συνιστά αλλαγή προσώπων αν και όχι επικοινωνιακής στρατηγικής, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς. Αυτό που έχει να παρατηρήσει κανείς, πάντως, είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα επ’ αυτού, καθώς ναι μεν ο επικοινωνιακός είναι ένας κρίσιμος τομέας, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ούτε τώρα, όπως ούτε και πριν, ποια είναι ακριβώς η επικοινωνιακή στοχοθεσία της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτή αλλάζει συχνά.

Η δεύτερη πολύ κρίσιμη μετάθεση είναι εκείνη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θόδωρου Μιχόπουλου, στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για μια κίνηση που θα κριθεί στην πορεία. Ο κ. Μιχόπουλος ήταν ο εμπνευστής των ανεπίσημων σημειωμάτων (non papers) που κατέκλυζαν τους δημοσιογράφους κατά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και επιχειρούσαν, ως ένα βαθμό, να ενημερώνουν και σε δεύτερο πλάνο να «κατευθύνουν» την πληροφόρηση. Τώρα ο κ. Μιχόπουλος, που έχει και την τεχνογνωσία, συνεχίζει να εργάζεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και άρα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό κρίκο στην επικοινωνιακή αλυσίδα της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσφέρει και στο κόμμα τις υπηρεσίες του.

Στη θέση του κ. Μιχόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου τοποθετήθηκε ο κ. Αγγελος Τσέκερης, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα. Ωστόσο, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στην «Αυγή» και στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5. Συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των λογογράφων του πρωθυπουργού, αλλά αυτό που πρέπει να εκτιμήσουν περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έλεγε στην «Κ» κομματικός παράγοντας που τον γνωρίζει καλά, είναι το… χιούμορ του, κάτι που διέκρινε και τις εκπομπές του στον σταθμό. Η σημείωση έχει τη σημασία της, καθώς, όπως λένε οι παρεπιδημούντες στο Μέγαρο Μαξίμου, το χιούμορ έχει εξαφανισθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο τελευταίος που είχε αυτό το προσόν ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με τον χρόνο και την πίεση που υπέστη έχασε αυτό το ταλέντο.

Βεβαίως, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχουν και οι αμετακίνητοι. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται, για παράδειγμα, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, που τον ακολουθεί παντού, συνομιλεί με τα γραφεία όλων των ξένων ηγετών και προετοιμάζει τους διπλωματικούς φακέλους. Αναπόσπαστο μέλος της ομάδας περί τον πρωθυπουργό είναι εδώ και περίπου δύο μήνες και η πρώην δημοσιογράφος της «Αυγής» Κάκη Μπαλή, που έχει αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις.

Ο πρωινός καφές

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο πρωινό καφέ, αυτός συγκροτείται ουσιαστικά από τον «παλιό κορμό», δηλαδή τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τους «νέους» Αγγελο Τσέκερη και Ολγα Γεροβασίλη, ενίοτε τον σύμβουλο για τα ευρωπαϊκά Τάκη Παυλόπουλο και κατά περίσταση όσους κρίνονται αναγκαίοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, η εκπρόσωπος Ράνια Σβίγκου, ο Σπύρος Σαγιάς, ενώ σε ρόλο και συμβούλου είναι ο αναβαθμισμένος σε σχέση με τους πρώτους μήνες υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, όλες οι παραπάνω ομάδες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο ενόψει της ΔΕΘ, του συνεδρίου του κόμματος και ενδεχομένως των νέων εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή