Στάση αναμονής από τη Γερμανία

Στάση αναμονής από τη Γερμανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως επιφυλακτική εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση απέναντι στη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες η Αθήνα με τους θεσμούς. Μετά το σοκ του Ιουλίου, όταν 65 βουλευτές του CDU-CSU, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αφοσιωμένων λοχαγών της Αγκελα Μέρκελ, δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, η καγκελάριος κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα στο ελληνικό ζήτημα, τόσο για λόγους ουσίας όσο και επικοινωνίας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι δεν είχαν λάβει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και συνεπώς δεν μπορούσαν να αποφανθούν σχετικά με το πόσο ολοκληρωμένη είναι. Εως αύριο, ωστόσο, όπως ανέφεραν, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει. Τα τρία μέτωπα τα οποία θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτά των ιδιωτικοποιήσεων, του συνταξιοδοτικού και του προϋπολογισμού (και ειδικότερα των μέτρων που θα απαιτηθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί). Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκφράζεται αυξημένος σκεπτικισμός, λόγω του ιδεολογικού χάσματος, όπως περιγράφεται, μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Το γεγονός ότι ορισμένα κρίσιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δείχνουν να παραπέμπονται στο μέλλον δημιουργεί ανησυχία για την προοπτική υλοποίησής τους. Η εκτίμηση που μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι όσο περισσότερα μέτρα αναβληθούν, τόσο μικρότερη θα είναι η δόση που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα.

Κρίσιμης σημασίας για τους βουλευτές της κ. Μέρκελ είναι, όπως ανέκαθεν, η παρουσία του ΔΝΤ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το Ταμείο δεν θα δανείσει νέα χρήματα σε αυτήν τη φάση δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα – ή έστω μπορεί ορισμένοι βουλευτές να επικαλεστούν αυτήν την αίσθηση για να μην ψηφίσουν.

Πέρα από την εξέταση θεμάτων ουσίας, το φρένο που βάζει η καγκελάριος στην άμεση έγκριση της συμφωνίας Αθήνας-θεσμών έχει σκοπό να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα ότι δεν πιέστηκε να αποδεχθεί βιαστικά μια συμφωνία επί ενός προγράμματος τριετούς διάρκειας με έναν εταίρο που πολλοί βουλευτές θεωρούν αναξιόπιστο. Στην ίδια γραμμή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είπε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για «να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα» και να «απαντηθεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια».

Παρά την επιφυλακτική στάση της κυβέρνησης, πάντως, δεν θεωρείται πιθανή η εμπλοκή στο Eurogroup, το οποίο εκτός απροόπτου θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Η δέσμευση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να εξετάσει ταχέως τη συμφωνία, ώστε, υπό την αίρεση της ψήφισης των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, να μπορέσει να διεξαχθεί η αναγκαία ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εκεί δεν αναμένονται εκπλήξεις, αν και, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ιουλίου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Β. Κάουντερ, φρόντισε να απειλήσει τυχόν αντάρτες ότι μία ψήφος κατά της κομματικής γραμμής θα οδηγήσει σε απώλεια των θέσεών τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT