Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό πακέτο του τρίτου μνημονίου, με τις αυξήσεις ορίων ηλικίας σε όσους μέχρι σήμερα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 67 να ξεκινούν άμεσα. Εως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί μια νέα ασφαλιστική πραγματικότητα, η οποία από τις αρχές του 2016 θα οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων ή και αυξήσεις εισφορών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, ενώ έως το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί και η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα.

Στο πεδίο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι σημερινοί 50άρηδες-επίδοξοι συνταξιούχοι θα κληθούν να δουλέψουν, ακαριαία, επιπλέον 5 χρόνια. Η ελληνική πρόταση, που περιλαμβάνεται τελικά στο σχέδιο νόμου-τρίτο μνημόνιο, προβλέπει τη σταδιακή, έως το 2021, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ετσι, κάποιος που με το ισχύον σύστημα θα μπορούσε εντός του 2015 να συνταξιοδοτηθεί στα 50, με βάση το νέο όριο ηλικίας για το τρέχον εξάμηνο θα συνταξιοδοτηθεί στα 55. Οσο αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η επιπλέον επιβάρυνση είναι (αναλογικά) μικρότερη.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο, που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοκ στους ασφαλισμένους, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται να «αποσαφηνίσει» με ποια κριτήρια θα λαμβάνουν τις κατώτατες εγγυημένες συντάξεις όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τα 67. Ειδικοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να εισαχθούν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με στόχο να περιοριστούν οι δικαιούχοι της εγγυημένης κατώτατης σύνταξης, ακόμη και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Το τρίτο προαπαιτούμενο προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων σε δύο κομμάτια (βασική και αναλογική). Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση τροπολογιών που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ.

Δύσκολες αλλαγές

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για ένα ακόμη πιο σκληρό πακέτο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει κλείσει έως την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί το 2016. Πρόκειται για «δύσκολες» αλλαγές: μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών-παροχών, υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποίηση  των κανόνων για τις εισφορές και τις παροχές σε όλα τα Ταμεία, σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης των ταμείων, κατάργηση από τις 31 Οκτωβρίου 2015 όλων των φόρων υπέρ τρίτων, εναρμόνιση των παροχών του ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία, επιβολή πέναλτι 10% επιπλέον του 6% που ισχύει για όσους επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας στις πρόωρες, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος  στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ ή ισοδύναμα μέτρα, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και θεσμοθέτηση έως τον Οκτώβριο ισοδύναμων μέτρων για τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Στην αξιολόγηση του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε έως το τέλος του 2016 όλα τα Ταμεία να λειτουργούν υπό ενιαία δομή.

Στο εργασιακό, η κυβέρνηση δέχεται (ως προαπαιτούμενο) την άμεση κατάργηση της τροπολογίας που επεκτείνει τη μετενέργεια των συμβάσεων και δεσμεύεται έως την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αλλαγές στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή