Λαθροϋλοτόμοι μετατρέπουν σε καυσόξυλα το δάσος Φολόης

Λαθροϋλοτόμοι μετατρέπουν σε καυσόξυλα το δάσος Φολόης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Οι λαθροϋλοτόμοι επέστρεψαν στο δρυόδασος της Φολόης στην Ηλεία και ξεκίνησαν πάλι το καταστροφικό τους έργο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις έρευνες του Δασαρχείου Πύργου οι οποίες έγιναν παρουσία δικαστικού λειτουργού και αστυνομικών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ερευνών βρέθηκαν σε διάφορα σημεία μέσα στο δάσος 20 τόνοι καυσόξυλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σχηματιστούν δύο δικογραφίες εναντίον συγκεκριμένων  ατόμων, οι οποίες θα υποβληθούν  στον  εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας  μεγάλης  επιχείρησης του  δασαρχείου, ελέγχθηκαν αρκετές αποθήκες και ποιμνιοστάσια στην περιοχή Κούμανι που είτε ήταν κλειδωμένα και σφραγισμένα είτε φυλάσσονταν από σκυλιά. Εκεί, οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πύργου βρήκαν περίπου 20 τόνους καυσόξυλα από δέντρα δρυός. Οπως προέκυψε, οι λαθροϋλοτόμοι είχαν κόψει τα  δέντρα  μέσα  στο  δάσος και τα είχαν μεταφέρει στις αποθήκες,  ώστε  στην συνέχεια, σε  χρόνο  που αυτοί θα επέλεγαν, να  τα  φορτώσουν σε φορτηγά και να τα μεταφέρουν προς πώληση.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, οι έλεγχοι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι εντατικοί και έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. «Στόχος μας είναι να πατάξουμε τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στα δάση μας και κυρίως στο δρυόδασος της Φολόης, το οποίο αποτελεί στόχο των περισσοτέρων». Και εξήγησε ότι οι λαθροϋλοτόμοι προτιμούν το δάσος της Φολόης γιατί «είναι ένα επίπεδο δάσος με μεμονωμένα δέντρα, το οποίο προσφέρεται για παράνομη υλοτομία».

Οι λαθροϋλοτόμοι «πιάνουν δουλειά» αυτήν την περίοδο, ώστε να είναι έτοιμοι όταν θα πλησιάζει ο χειμώνας να κάνουν τις αγοραπωλησίες τους.

Σχετικά με την ποσότητα των καυσόξυλων που βρέθηκαν, ο Παναγιώτης Λάττας ανέφερε στην «Κ» ότι δεν θα πάνε χαμένα, διότι θα δοθούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έναντι συμβολικού τμήματος. Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη επιχείρηση στο δάσος της Φολόης στην περιοχή Κούμανι, το δασαρχείο Πύργου έχει κάνει και άλλους ελέγχους σε άλλες περιοχές, όπου βρέθηκαν ποσότητες ξυλείας βάρους τεσσάρων τόνων.

Παράλληλα και τα άλλα δασαρχεία της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν ελέγχους για παράνομη υλοτομία, ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου κάθε χρόνο εντοπίζονται σημαντικές ποσότητες ξυλείας που έχουν κοπεί παρανόμως από δασικές εκτάσεις, ενώ έχουν γίνει και συλλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή