Το μαύρο καλοκαίρι του εφοριακού

Το μαύρο καλοκαίρι του εφοριακού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο κρούσμα ήταν αυτή την εβδομάδα: ένας εφοριακός τόλμησε και παραβίασε το άβατο της λαϊκής στο Κορδελιό. Αποτέλεσμα; Ο πρώτος πλανόδιος πωλητής που εντόπισε και επιχείρησε να του κόψει πρόστιμο, τον άρπαξε απ’ το μανίκι. Ο δύστυχος εφοριακός ούτε κατάλαβε πώς βρέθηκε στη μέση του δρόμου να ψάχνει το μπλοκάκι και την αξιοπρέπειά του. Οι αστυνομικοί μπορεί να πήραν τον εξαγριωμένο έμπορο για να τον συστήσουν στον τοπικό εισαγγελέα, ο Σύλλογος Εφοριακών Θεσσαλονίκης μπορεί να έβγαλε καταγγελτική ανακοίνωση, όμως ο εφοριακός πλέον το ξέρει καλά: στην επόμενη λαϊκή, στο επόμενο κέντρο διασκέδασης ή στο επόμενο πανηγύρι, ένας εξίσου αγανακτισμένος κύριος τον περιμένει. Βλέπετε, απ’ όταν ξεκίνησε στην Ελλάδα η κρίση, ξεκίνησαν και τα μαύρα καλοκαίρια των εφοριακών.

Στην Αίγινα, όταν μαθεύτηκε πως έρχεται το ΣΔΟΕ για να τσεκάρει τις άδειες στα τραπεζοκαθίσματα, βγήκαν στο αντάρτικο όλοι οι ταβερνιάρηδες του νησιού: αφού συνεννοήθηκαν μεταξύ τους τηλεφωνικώς, οι σερβιτόροι ξεχύθηκαν στους δρόμους και μάζεψαν μέχρι και τα σκαμνιά απ’ τα πεζοδρόμια. Δύο καλοκαίρια νωρίτερα, στις Αρχάνες του Ηρακλείου, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν την εμφάνισή τους την παραμονή της γιορτής του Αφέντη Χριστού στην πλατεία του χωριού, όπου μαζεύεται πολύς κόσμος. Λίγο αργότερα έφυγαν τρέχοντας, αφού διακόσια άτομα (καταστηματάρχες και πελάτες ενωμένοι!) όρμησαν πάνω στο κλιμάκιο, όπως ορμούν οι Γαλάτες στις ρωμαϊκές περιπόλους.

Στην Υδρα το 2012, οι πολίτες κύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα και απειλούσαν να το ανατινάξουν σαν το Κούγκι, επειδή συνελήφθη μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου που δεν έκοβε αποδείξεις. Αν δεν έρχονταν με πλοίο τα ΜΑΤ να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος, το νησί θα είχε καεί ολόκληρο, σαν τη σπετσιώτικη αρμάτα. Στην πατρίδα της οποίας, άλλωστε, ένα χρόνο νωρίτερα, οι κάτοικοι σήκωσαν στα χέρια το δημοσιογραφικό συνεργείο του Spiegel TV και το πήγαιναν προς τη θάλασσα. Ο λόγος; «Είναι ντροπή τους! Οι κω…γερμανοί έγραφαν σε βίντεο τους ελέγχους του ΣΔΟΕ», δήλωσε εκ των υστέρων ένας μανιασμένος κάτοικος.

Αλλά, βέβαια, το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο σε νησιά και πανηγύρια. Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να ρωτήσετε τους τρεις δαρμένους εφοριακούς των Εξαρχείων: πήγαν σ’ ένα μπαρ για τυπικό έλεγχο, κι έφαγαν τόσο ξύλο απ’ τους (κουκουλοφόρους!) μπράβους του μαγαζιού, που το επόμενο πρωί τούς βρήκε και τους τρεις στο νοσοκομείο.

«Αυτά είναι κόλπα της τρόικας!» «Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμά μας!» Στη Ρόδο, στις αρχές Αυγούστου, το πανηγύρι των Μαριτσών στήθηκε γύρω απ’ το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Οι επαναστατημένοι σουβλατζήδες, μπορεί να μη διέθεταν ταμειακές και να μην έδιναν αποδείξεις, αλλά αυτό που τους ενόχλησε δεν ήταν το πρόστιμο. Ηταν το πλήγμα που δέχτηκαν «τα ήθη και τα έθιμά μας»! Φυσικά, δεν είχαν και πολύ άδικο: όλα δείχνουν πως στα «ήθη και τα έθιμά μας» συμπεριλαμβάνεται πλέον και η φοροδιαφυγή. Και όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα «κόλπο της τρόικας» για να αλλάξει αυτήν την «παράδοση». Υπάρχει μόνο η επιλογή «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Σαν το συνεργείο του Spiegel TV στο λιμάνι των Σπετσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή