Glamping, πεντάστερες… σκηνές με τζακούζι πάνω στην άμμο

Glamping, πεντάστερες… σκηνές με τζακούζι πάνω στην άμμο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηθελα να διορθώσω την εσφαλμένη αντίληψη ότι το κάμπινγκ είναι σκηνές που μπάζουν νερά» λέει ο συγγραφέας του οδηγού αγαπημένων προορισμών για κάμπινγκ στην Ευρώπη (Cool Camping), Τζόναθαν Νάιτ. Ο λόγος για μια τάση που ευδοκιμεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική, το glamping, αλλά είναι «φρέσκια» στη μικρή μας Ελλάδα. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις κάμπινγκ και γκλάμουρ, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί η ξενοιασιά των διακοπών στη φύση με τις ανέσεις που μπορεί να προσφέρει ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Η ιδέα του glamping έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, όταν ο κ. Δημήτρης Ντόκορος, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Αμερική, έφερε τα μογγολικής έμπνευσης κυκλικά αντίσκηνα, γνωστά και ως γιουρτ (yurt) στο Club Αγία Αννα στην Εύβοια. Οι σκηνές στο ευβοϊκό έδαφος, κατασκευασμένες από σύγχρονα υλικά, με τζακούζι και ξύλινο δάπεδο, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μια σουίτα ξενοδοχείου, ενώ ο φεγγίτης στην οροφή της σκηνής ενσαρκώνει την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει το κάμπινγκ με έναν ύπνο κάτω από το φως των αστεριών.

Τη σκυτάλη στη διάδοση των εναλλακτικών διακοπών με όρους άνεσης και πολυτέλειας πήρε το 2012 το Surf Camp Keros, ο κλασικός προορισμός για surfers στα ανατολικά παράλια της Λήμνου. Με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της σχολής που άνοιξε λίγα χρόνια πριν στην παραλία, δημιουργήθηκε το πρώτο glamping resort που προσφέρει υπηρεσίες ναυταθλητισμού. «Θέλαμε κάτι πρωτότυπο και οικολογικό που να ταιριάζει στον χαρακτήρα της περιοχής, η οποία είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης» αναφέρει στην «Κ» ο συνιδιοκτήτης του συγκροτήματος Rick Krystallis. «Πέρα από τις σαφάρι σκηνές που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό τους σαν σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου, έχουμε φτιάξει και τρίγωνες ινδιάνικες σκηνές (mini safari tents) ως οικονομικότερη επιλογή». Το καλοκαίρι «γεμίζουν» περισσότερο με επισκέπτες του εξωτερικού, πολλοί από τα Βαλκάνια» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Krystallis, αποδίδοντας τη δημοφιλία του glamping τόσο στους λιγότερο «δραστήριους» Ελληνες που αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των επισκεπτών του εναλλακτικού resort, όσο και στην προτίμηση των Γερμανών, Αγγλων και Γάλλων σε τέτοιου είδους θαλάσσια σπορ. «Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έρχονται -αν και θα μπορούσαν- μόνο για τις υπηρεσίες του glamping, σίγουρα όμως ο συνδυασμός τους προτρέπει να μας επιλέξουν».

«Ερχόμαστε για τρίτη συνεχόμενη φορά για δέκα ανέμελες μέρες», λέει στην «Κ» η Αλεξάνδρα, που μιλάει για λογαριασμό της οικογένειας. Επιθυμία μας ήταν οι διακοπές να είναι ένα ατελείωτο μπάνιο, ωστόσο πάντα υπήρχε έλλειψη ανέσεων. Δεν κάναμε διακοπές σε κάμπινγκ, αυτό το είδος όμως μας κέρδισε».

«Με τόσο ευρεία γκάμα εμπειριών στο glamping, υπάρχει κάτι για τον καθέναν», υποστηρίζουν υπεύθυνοι ιστοσελίδων κρατήσεων που βλέπουν ζευγάρια, νεόνυμφους μέχρι και οικογένειες να το επιλέγουν.

Δενδρόσπιτα, ανεμόμυλοι

Ενώ στην Αμερική η βιομηχανία του glamping έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με τις ευρύχωρες περιφραγμένες σκηνές να ίπτανται, η λίστα των εναλλακτικών «ξενοδοχείων» στο ύπαιθρο παγκοσμίως δεν περιλαμβάνει μόνο άνετες σαφάρι σκηνές και γιουρτ, αλλά δενδρόσπιτα υψηλού ντιζάιν, αιωρούμενα δωμάτια, πλωτά μπανγκαλόου και vintage ενοικιαζόμενα βανάκια.

Μέσα από την ιστοσελίδα glampinghub.com, όπου προτείνονται συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, εκτός από τα γνωστά συγκροτήματα της χώρας, την εμφάνισή τους κάνουν δύο από τους εναλλακτικούς -λιγότερο δημοφιλείς- τύπους στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος, Ελληνας τέταρτης γενιάς από το εξωτερικό και ιδιοκτήτης ελαιώνα, μετέτρεψε την περιουσία του σε οικολογικό τουριστικό θέρετρο, κατασκευάζοντας ένα δενδρόσπιτο στην Αμαλιάδα, αναφέρει η γυναίκα του Τζένιφερ από την Αυστραλία. Το δενδρόσπιτο αποτελεί έμπνευση με στόχο να προσφερθεί μια διαφορετική εμπειρία κοντά στην ελληνική γη. Ακόμη, το ζευγάρι υπόσχεται άφθονο καλό φαγητό και κρασί.

Τέλος, ανεμόμυλοι σε Κύθηρα και Σαντορίνη παρουσιάζονται από το δίκτυο ως ιδανικά glamping καταλύματα. Ενδεικτικά, ιδιοκτήτης ανεμόμυλου, κατασκευασμένο τον 17ο αιώνα στα Κύθηρα, μιλάει στην «Κ» για τη μοναδικότητα που προσφέρει η επιλογή ενός ανεμόμυλου ως κατάλυμα. «Από μόνη της η διαμονή σε μύλο, κάνει την εμπειρία ξεχωριστή. Μάλιστα, όταν φυσάει, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε καράβι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή