Και έτεκεν… Λαϊκή Ενότητα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία αποσύνθεσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δυνάμεις που βοήθησαν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου πολιτικού σχήματος από το 2004, και κατάφεραν ένδεκα χρόνια μετά να γίνουν κυβέρνηση, εγκαταλείπουν την κοινή στέγη, άλλοι ιδρύοντας νέα κόμματα, άλλοι αναζητώντας νέες συμμαχίες, άλλοι ίσως επιστρέψουν σε μοναχική πορεία, δεδομένου ότι η διάσπαση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το τρίτο μνημόνιο προκάλεσε σεισμικό ρήγμα στην, ούτως ή άλλως, ευαίσθητη ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον τίτλο και την πλειοψηφία των κομματικών δυνάμεων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει ένα μέρος του κόμματος, αλλά όχι τον τίτλο. Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας έχει αποχωρήσει ήδη, συζητά με άλλα σχήματα, αλλά δεν έχει δεσμευθεί σε συμφωνία, ενώ η κίνηση των «53» παραμένει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέτοντας όρους στον Αλέξη Τσίπρα.

Ετσι, όλα μοιάζουν να αρχίζουν από την αρχή, αλλά όχι μέσα στο δημιουργικό κλίμα των προηγούμενων ετών. Οι οργανώσεις έχουν αδρανοποιηθεί, μέλη μετακινούνται και οι ηγετικές ομάδες προσπαθούν να τις ενεργοποιήσουν. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, έχει προβλήματα στις οργανώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων και για τον λόγο αυτό και θα περιοδεύσει ανά τη χώρα και θα έχει επαφές με κομματικές οργανώσεις για να διατηρήσει την ισχύ του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη, αν και δεν ιδρύει κόμμα από το μηδέν, έχει ένα ισχυρό πολιτικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Πρόκειται για την περίφημη εναλλακτική πρόταση, την οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η υπό τον κ. Τσίπρα πλειοψηφία θα ζητά καθημερινά να την παρουσιάσει, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατό να θεωρείται πρόγραμμα η εισβολή στο Νομισματοκοπείο.

Συνεργασίες

Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να έχει συμφωνήσει στη συνεργασία με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά είναι ασαφής ο ρόλος και η θέση που θα κατέχει στο νέο κόμμα. Παράγοντες της Λαϊκής Ενότητας σημείωναν ότι ενώ το κλίμα είναι πολύ θετικό, υπάρχουν επιφυλάξεις, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου δεν κρύβει τις ηγετικές της φιλοδοξίες. Συζητήσεις έχουν γίνει και με τον κ. Βαρουφάκη και, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που υπάρχουν για την προσωπικότητά του, θεωρείται αρκετά πιθανή η συνεργασία, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «θα συνεργαστούμε με τη Ραχήλ Μακρή, τη συμμετοχή της οποίας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πολεμήσαμε, γιατί να μη συνεργαστούμε με τον Βαρουφάκη;».

Οι Δημήτρης Στρατούλης, Θανάσης Πετράκος, Κώστας Ησυχος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος θα έχουν ηγετικό ρόλο στη Λαϊκή Ενότητα. Ο κ. Λαφαζάνης, οι προαναφερθέντες και πολλά ακόμη στελέχη θέλουν να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό στη δημιουργία κομματικών δομών, με όργανα και κανόνες, αν και ο χρόνος είναι λίγος για τέτοιου είδους οργανωτικά ζητήματα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στόχος είναι η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, και για τον λόγο αυτό τα κριτήρια συνεργασιών δεν είναι τόσο αυστηρά. Σχετικά με τον Μανώλη Γλέζο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή και συζήτηση, και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η στάση του όταν εμφανίστηκε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στην εκδήλωση της ιστοσελίδας Iskra. Ωστόσο, ο κ. Γλέζος φαίνεται ότι προτιμά την ίδρυση ενός νέου σχήματος, έναν αντι-ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, στον οποίο να συμμετάσχουν όλες –πλην των δυνάμεων του κ. Τσίπρα– οι ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Γλέζος ετοιμάζει και σχετική εκδήλωση στην Απείρανθο της Νάξου, άγνωστο αν τελικά θα γίνει, καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον έξι μέλη, μαζί με τον κ. Τσίπρα, μετά τις αποχωρήσεις των διαφωνούντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποχωρήσαντες θα αναπληρωθούν και από κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ετοιμαστεί πολιτικά, οργανωτικά και κυρίως προγραμματικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σχετικές επιτροπές έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα. Θέμα συνεδρίου υπάρχει, αλλά για τον υπό τον Α. Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει μετά τις εκλογές. Προς το παρόν, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, θα δοθεί στη δημοσιότητα μία διακήρυξη, αλλά και πρόγραμμα, που θα είναι το ιδεολογικό πρόπλασμα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή