H κρίσιμη στιγμή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφαμε χθες, στις εσωτερικές σελίδες της «Κ», ότι αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί σοβαρά να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία, τώρα είναι η ευκαιρία να αφήσει στην άκρη την όποια τριβή με κάθε τύπου ακροδεξιά σχήματα και να στραφεί προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, τουλάχιστον σε εκείνους που δεν κωλύονται από ιδεοληπτικά ή άλλα συναισθηματικά αντιδεξιά σύνδρομα και έχουν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων που διατρέχει η χώρα όσο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραμένουν στην εξουσία.

Ωστόσο, ένα ενδεχόμενο υψηλό ποσοστό της Ν.Δ. στις εκλογές θα είναι δώρον άδωρον δίχως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στη Βουλή, αρκεί να φέρουν και αυτά κάποια υπολογίσιμα νούμερα. Αυτές είναι οι πολιτικές δυνάμεις που συνεργαζόμενες με μια ισχυρή Ν.Δ. ίσως αύριο συμβάλλουν στην αναστροφή της καταστροφικής πορείας (σε όλα τα επίπεδα) στην οποία περιήλθε η χώρα μετά τις 25 Ιανουαρίου. Επιπροσθέτως, τα δύο αυτά κόμματα του Κέντρου είναι επίσης τα μόνα που θα μπορέσουν να φέρουν ένα αντίβαρο σε τυχόν παλαιοδεξιά, οπισθοδρομικά ανακλαστικά της Ν.Δ., ελέγχοντας και φέροντας ορισμένες απαραίτητες ισορροπίες σε μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία. Κι επιτέλους, αυτά τα τρία κόμματα, από την κεντροδεξιά Ν.Δ. (την κεντροδεξιά όμως!) έως το Κέντρο και την Κεντροαριστερά του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, είναι οι μοναδικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τον γνήσια φιλοευρωπαϊκό κόσμο αυτής της χώρας.

Το πρόβλημα -μάλλον: ένα από τα πολλά προβλήματα- είναι πως ναι μεν το Ποτάμι αναμένεται να εισέλθει στη Βουλή, πιθανώς και με υψηλότερο ποσοστό, καθώς μοιάζει πιθανό πως θα το ψηφίσουν όσοι σοσιαλδημοκράτες και γενικώς κεντροαριστεροί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, με το ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς επειδή ήταν στην εξουσία την καθοριστική στιγμή της κρίσης, και επειδή διέπραξε ένα μοιραίο, τελικώς, σφάλμα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τότε, παίρνοντας την ευθύνη όλη πάνω του, έχει στιγματιστεί ως ο απόλυτος υπαίτιος της έλευσης του μνημονίου. Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την οικτρή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα λησμονήθηκαν αμέσως.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ πληρώνει όλο τον λογαριασμό – όχι μόνον τα τεράστια σφάλματα που του αναλογούν, κυρίως παλαιότερα, επί των κυβερνήσεων του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και για οτιδήποτε έχει σχέση με το μνημόνιο, την τρόικα, το ΔΝΤ κ.ο.κ. Η πέρα για πέρα άστοχη πολιτική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές έφερε το άλλοτε ισχυρό κόμμα εξουσίας, αυτό που σφράγισε περισσότερο από κάθε άλλο τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας, σε ακόμα δυσχερέστερη θέση, τη στιγμή που ακραίες, λαϊκιστικές δυνάμεις διεκδικούσαν δυναμικά την εξουσία με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Ας μην περιμένει λοιπόν κανένας τον κ. Τσίπρα να σοβαρευτεί. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να σοβαρευτούν αυτές πρώτες. Η Ν.Δ. να αφήσει πίσω τους βρυκόλακες του παρελθόντος, κρατιστικά σύνδρομα και παλαιοδεξιές παρωπίδες, και οι κεντρώες δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Διαφορετικά αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT