Στο Σουέζ έμαθε ο Ολάντ για τις εκλογές

Στο Σουέζ έμαθε ο Ολάντ για τις εκλογές

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

6 Αυγούστου, Διώρυγα του Σουέζ. Μία σειρά από ηγέτες κρατών βρίσκονται στην Αίγυπτο για να παραβρεθούν στα εγκαίνια ενός από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας οικονομίας. Ομως για τον Ελληνα πρωθυπουργό εκτός από το να δώσει το «παρών» εκεί, ήταν μία ευκαιρία να ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, στη διμερή συνάντηση που είχαν την ίδια μέρα – σχετικά με τις προθέσεις του για το άμεσο μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σε εκείνη τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει ότι θα διεξαγάγει εκλογές και το ανακοινώνει στον Γάλλο πρόεδρο. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας εκμυστηρεύεται στον κ. Ολάντ ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσει το κόμμα του και μετά τις εκλογές να κάνει συμμαχία με κάποιο κόμμα του ευρωπαϊκού τόξου (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος και παρουσίασε τις εκλογές σαν θετική εξέλιξη που θα του δώσει τη δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.

Το συζητούσαν ανοιχτά

Οι εκλογές μπορεί να αιφνιδίασαν κάποιους στην Αθήνα, δεν ήρθαν, όμως, ως έκπληξη στις Βρυξέλλες. Περισσότερο από ένα μήνα πριν παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας και συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν ανοιχτά ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο τη διεξαγωγή εκλογών κάποια στιγμή το φθινόπωρο στην Ελλάδα. Γνώριζαν ότι αν δεν καθαρίσει το κόμμα του ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και την κυβέρνηση από τα ακραία στοιχεία, η εφαρμογή του προγράμματος δεν θα είχε οποιοδήποτε μέλλον και το εύχονταν να το κάνει το συντομότερο δυνατόν.

Αλλωστε, σύμφωνα με γερμανική πηγή, από τη στιγμή που έληγε το πρόγραμμα και έπρεπε να γίνει μία καινούργια συμφωνία, στο Βερολίνο εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να προχωρήσει είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα. Σίγουρα δε η επιλογή του κ. Τσίπρα στο δημοψήφισμα να υποστηρίξει το «Οχι» εξέπληξε αρνητικά Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Το θέμα των εκλογών ανακύπτει εκ νέου δύο μέρες μετά το ελληνικό δημοψήφισμα στη βελγική πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με γερμανική πηγή, ο κ. Τσίπρας καταλαβαίνει πολύ καλά ότι θα έχει μπροστά του μία πολύ δύσκολη συμφωνία που θα είναι δύσκολο να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τον φόβο ότι με ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα θα χάσει την πλειοψηφία στην Βουλή. Ετσι, η άποψη που αρχίζει να κυριαρχεί σε Βερολίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες είναι ότι εφόσον οι εκλογές δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν, τουλάχιστον να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να επανέλθει η σταθερότητα πάλι στη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στην Κομισιόν

Σύμφωνα με ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, ο κ. Τσίπρας ενημερώνει τις Βρυξέλλες ότι θα παραιτηθεί και θα πάει σε εκλογές το απόγευμα της 18ης Αυγούστου – δύο μέρες πριν λήξει το ομόλογο της ΕΚΤ. Ωστόσο, στο κτίριο της Κομισιόν, η πρόθεση αλλά και η ημερομηνία για εκλογές ήταν γνωστή αρκετά νωρίτερα, χωρίς κανένας όμως να επιβεβαιώνει στην «Κ» πότε ενημερώθηκε ο ίδιος ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γιατί το θέμα είναι ευαίσθητο.

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία που ακολούθησε στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν, μία μέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα με την εκπρόσωπο για οικονομικές υποθέσεις να δέχεται επανειλημμένες ερωτήσεις για το κατά πόσον ήταν ενημερωμένος ο πρόεδρος Γιουνκέρ. Υπάρχει η άποψη, κυρίως σε χώρες του «σκληρού μπλοκ», πως αν ήταν γνωστή η προκήρυξη των εκλογών καιρό πριν, ίσως δεν θα έπρεπε να είχε γίνει η συμφωνία με τον ESM και η εκταμίευση της δόσης πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι εκπρόσωποι από όργανα και θεσμούς υποδέχτηκαν την κίνηση για εκλογές με ανακούφιση εάν όχι με ενθουσιασμό προσδοκώντας βέβαια την επομένη των εκλογών να υπάρχει μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή στην Ελλάδα και στην εξουσία να βρίσκονται μαζί και κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή