Το δύσκολο προξενιό Λαϊκής Ενότητας με Κωνσταντοπούλου

Το δύσκολο προξενιό Λαϊκής Ενότητας με Κωνσταντοπούλου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω δημοσκοπικών ευρημάτων που κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκαλούν, με την πολιτική συμμαχιών και ειδικότερα τη συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να στέλνει αμφιλεγόμενα μηνύματα, η Λαϊκή Ενότητα ετοιμάζεται πυρετωδώς να παρουσιάσει διά του προέδρου της Παναγιώτη Λαφαζάνη την περίφημη εναλλακτική πρόταση κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Ο κ. Λαφαζάνης και το επιτελείο του σκοπεύουν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών της Τράπεζας της Ελλάδος που ως γνωστόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, αλλά αναμένεται να αποσαφηνίσει και την κεντρική πολιτική του θέση, αν τελικά το κόμμα του θα υποστηρίξει ρητά ή όχι την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά στελέχη, το θέμα της συνεργασίας με την κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχε κλείσει, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να έχει διαμηνύσει στον κ. Λαφαζάνη ότι δεν μπορεί να έχει δεύτερο ρόλο σε μια συνεργασία, με απλά λόγια δεν δέχεται τον ρόλο της συνιστώσας της Λαϊκής Ενότητας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε προγραμματισμός για συνάντηση Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου σήμερα, ωστόσο αυτό δεν ήταν οριστικό, καθώς προείχε η συμφωνία για τον ρόλο που θα είχε ο καθένας στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Υπό αυτή την έννοια, ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο αναμένεται να αποσαφηνιστεί το θέμα της συνεργασίας με τον Μανώλη Γλέζο, καθώς οι ενδείξεις ήταν θετικές, αλλά και αυτό είναι ανοιχτό.

Χωρίς σαφή προσανατολισμό κινείται ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τον αποκλεισμό της συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα. Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι θα ιδρύσει ένα δίκτυο πανευρωπαϊκής εμβέλειας που θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που ρωτήθηκαν σχετικά εξέφραζαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του κ. Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι αλλάζει συχνά απόψεις και πρόσθεταν ότι δεν μπορούν να διανοηθούν τις ευρωπαϊκές συμμαχίες του πρώην υπουργού, τη στιγμή που δεν έχει συμμάχους στην Ελλάδα. Ωστόσο, επιμένουν κάποιες πληροφορίες, για συνομιλίες μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και της κ. Κωνσταντοπούλου, για μεταξύ τους συνεργασία. Ολα αυτά καταδεικνύουν την έντονη ρευστότητα που επικρατεί και είναι αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Εντονα συζητήθηκε επίσης εντός της ΛΑΕ το ναυάγιο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μια συνεργασία που η Αριστερή Πλατφόρμα είχε ως κεντρικό θέμα έναντι της πολιτικής του κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λαϊκή Ενότητα, πέραν των προαναφερθέντων, εμφανίζεται να είναι αμήχανη λόγω των χαμηλών σχετικά ποσοστών που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, καθώς στελέχη της θεωρούν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα ψηφοδέλτια θα είναι έτοιμα την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ρόλο στην τελική διαμόρφωσή τους θα έχουν και οι οργανωμένες δυνάμεις που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την τακτική της ΛΑΕ την καθορίζει μια ομάδα στελεχών που βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση και την συγκροτούν, πέραν του κ. Λαφαζάνη, ο Κώστας Ησυχος, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Λαφαζάνη Πάνος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Τόλιος, ο Αλέκος Καλύβης κ.ά. Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα και κάθε πρωί στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» συζητούν θέματα επικοινωνίας και τακτικής πέραν των προαναφερθέντων, ο σκιτσογράφος Στάθης, εκπρόσωποι της νεολαίας και δημοσιογράφοι. Ηδη, η ΛΑΕ έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πολιτική ευθύνη του Κώστα Ησυχου, ενώ την οργανωτική ευθύνη έχει ο Στάθης Κουβελάκης.

Ο κ. Λαφαζάνης θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όσες περισσότερες περιοχές της χώρας μπορέσει, ενώ λόγω της μικρής διάρκειας της προεκλογικής περιόδου, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα ΜΜΕ, στην προβολή των θέσεων του κόμματος μέσω Διαδικτύου, ενώ με μεταγραφές καλλιτεχνών θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί το κοινωνικό προφίλ του νέου κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή