Εχασε έδαφος η Χίλαρι Κλίντον, σαρώνει ο Τραμπ

Εχασε έδαφος η Χίλαρι Κλίντον, σαρώνει ο Τραμπ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι άρχισαν συνειρμικά να συνδέουν το όνομα της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, με τα επίθετα «ψεύτρα», «ανειλικρινής» και «αναξιόπιστη», εκείνη αποφάσισε, με αρκετή καθυστέρηση, να πει την αλήθεια: «Η χρήση του προσωπικού μου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επετράπη από το υπουργείο Εξωτερικών. Σαφώς δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, θα έπρεπε να χρησιμοποιώ δύο λογαριασμούς, έναν προσωπικό κι έναν επαγγελματικό», είπε και ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν την απόφαση μιλώντας στην Αϊόβα. Ολους τους προηγούμενους μήνες απαντούσε με αμήχανα χαμόγελα και αστεία στις σχετικές ερωτήσεις.

Η υπόθεση πάντως έχει πλήξει την εκστρατεία της με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει το χρίσμα, να εμφανίζεται ισχυρότερος από την Κλίντον στις μονομαχίες με τους δυνάμει αντιπάλους από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Κουίνιπιακ, αν ο Μπάιντεν ήταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα επικρατούσε του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ με 8%, του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους με 6% και του γερουσιαστή Μαρκ Ρούμπιο με 3%. Αντίστοιχα η Κλίντον θα κέρδιζε με 4% τον Τραμπ, με 2% τον Μπους και 1% τον Ρούμπιο.

Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε αυτήν την Πέμπτη στο Οχάιο, σε μία από τις κρίσιμες Πολιτείες για την κατάκτηση της προεδρίας το 2016. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ επέλεξε να μεταβεί την επομένη της 95ης επετείου από την ψήφιση του άρθρου 19 του αμερικανικού συντάγματος που θέσπισε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Φιλοδοξία της Κλίντον παραμένει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, διαδεχόμενη τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο Αφροαμερικανό ένοικο του Λευκού Οίκου. Ωστόσο η πρόσφατη κινητικότητα του Μπάιντεν φαίνεται πως έχει θορυβήσει το επιτελείο της. Ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον εμφανίζεται προβληματισμένος ότι ο νυν αντιπρόεδρος θα μπορούσε να ανατρέψει το όνειρό του για επιστροφή στον Λευκό Οίκο, έστω και στον ρόλο του «πρώτου κυρίου» αυτήν τη φορά. Η ίδια η Χίλαρι συντόμευσε τις διακοπές της για να επανέλθει στον προεκλογικό της αγώνα. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Μπάιντεν με τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, αγαπημένης της Αριστεράς, την οποία πολλοί θα ήθελαν να δουν υποψήφια στη θέση της Κλίντον. Το γεύμα αυτό και η δέσμευση της Ουόρεν πως δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία στη Γερουσία πυροδότησαν τη φημολογία ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να της προτείνει να κατεβεί στο πλευρό του ως υποψήφια αντιπρόεδρος.

Την ίδια στιγμή στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο συνεχίζεται η απόλυτη κυριαρχία του πολυεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει αμηχανία στους ειδικούς επί των δημοσκοπήσεων.

«Δεν έχουν δει κάτι παρόμοιο στις προηγούμενες έρευνές τους», παραδέχονται με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα Τραμπ ξεκίνησε ως ένα αστείο εκ μέρους ενός γραφικού τύπου και τείνει να εδραιωθεί με διψήφιο προβάδισμα έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του σε Πολιτείες όπως η Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ και η Νότια Καρολίνα, όπου οι προκριματικές εκλογές διεξάγονται στην αρχή της κούρσας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της αναμέτρησης. Επιπλέον ο Τραμπ έχει καταφέρει να αναστρέψει τις αρνητικές απόψεις υπέρ των θετικών, γεγονός που του επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι όντως θα μπορούσε να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Σε μία από τις γνωστές «χοντράδες» του, που όμως βρίσκουν απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο, ο μεγιστάνας απέδωσε το μακελειό στη Βιρτζίνια την περασμένη Τετάρτη, όταν μια δημοσιογράφος και ο κάμεραμάν της έχασαν τη ζωή τους σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τα πυρά δράστη, στην ψυχική κατάστασή του και όχι στους ελαστικούς νόμους περί οπλοκατοχής στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT