Μέτρα για τη στήριξη των νησιών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές. Χθες, οι συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να εκταμιευθούν άμεσα κονδύλια για τη στήριξη των νησιών. Για τον σκοπό αυτό 10 στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών που έχουν εμπειρία στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων θα μετακινηθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε λόγο «για ελλιπή προετοιμασία» όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και προσέθεσε ότι ανατέθηκε έκθεση για τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στην τουριστική κίνηση στα νησιά που δέχονται τις ροές, ώστε να δοθεί οικονομική στήριξη. Εκτίμησε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα απαιτείται 1 δισ. ευρώ, κατέληξε, όμως, ότι «είναι διαφορετικό τι χρειαζόμαστε και διαφορετικό τι θα πάρουμε».

Ημασταν εντελώς απροετοίμαστοι, «ίσως επειδή πρυτάνευσαν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2014 έφθασαν στην Ελλάδα 2.103 μετανάστες και τον ίδιο μήνα το 2015, 52.000 και εκτίμησε ότι οι ροές θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης σημείωσε ότι έως και 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία περιμένουν να περάσουν απέναντι.

Πηγές της Κουμουνδούρου, απαντώντας στις δηλώσεις για έλλειψη προετοιμασίας, επεσήμαναν ότι όσα ανακοινώθηκαν χθες αποτελούν προϊόν της δουλειάς και της προετοιμασίας που έχει γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους τελευταίους έξι μήνες. «Η έκτακτη βοήθεια ύψους 7,4 εκατ. ευρώ ήδη εκταμιεύεται και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες. Ελπίζουμε να υπάρξει επαρκής και ειλικρινής έγνοια ώστε να συνεχιστεί η κατάθεση των προτάσεων τις επόμενες ημέρες, όπως είχε προγραμματιστεί για να υπάρχουν και στο μέλλον κονδύλια προς αξιοποίηση και η επόμενη κυβέρνηση να παραλάβει τα αντίστοιχα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος», σημείωναν με νόημα.

Ο στόχος είναι να μειωθεί άμεσα η πίεση στις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι με περισσότερο προσωπικό και μηχανήματα μέσα σε δέκα ημέρες θα έχει αποσυμφορηθεί η Λέσβος, που υποδέχεται το 50% των ροών. Ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη θα γίνουν καθημερινά, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν μέσα για τη μετακίνηση του πληθυσμού στα νησιά. Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών θα λειτουργήσουν μεικτά κλιμάκια Λιμενικού και Αστυνομίας, ενώ θα δημιουργηθούν και άλλα σημεία καταγραφής στα νησιά.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σύντομα θα δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας στην Αθήνα, με τη χρησιμοποίηση εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου σε συνεννόηση και με το υπουργείο Αμυνας.

Την πρόθεση της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα καταδεικνύει η επίσκεψη του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Οπως δήλωσε ο κ. Τίμερμανς μετά τη συνάντηση με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, «είμαστε εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, η οποία είναι ευρωπαϊκή και γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT