Η Ιστορία του Στρατιώτη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μου τη διηγήθηκαν για πρώτη φορά την πολύ παλιά εποχή του βινυλίου, ηθοποιοί της Commedie Francaise (με Στρατιώτη τον γνωστό μας από το σινεμά του τότε Μισέλ Ωκλαίρ και αρχιμουσικό τον «πρωτοποριακό» Φερνάν Ουμπραντούς). Φτάνοντας πλησιέστερα, στα 70s, στα PROMS του Λονδίνου, ηθοποιοί της RADA, με ενόργανο σύνολο υπό τον Πιερ Μπουλέζ, προσέφεραν την παράσταση «στημένη».

Αργότερα, στο Ανοιχτό Θέατρο του Γ. Μιχαηλίδη στο Γκύζη υπό έναν εξαιρετικό Νίκο Τσούχλο – τι εκπληκτική …έκπληξη! Στις πρώτες χρονιές της Μικρής Επιδαύρου, η άποψη του Σπύρου Ευαγγελάτου ήθελε στον ρόλο του Διαβόλου… την πολυαγαπημένη μας αείμνηστη Λήδα Τασοπούλου, ενώ εκδόσεις της ενόργανης σουίτας συνάντησα πλειστάκις. Πριν από έναν μήνα περίπου την ξανάκουσα αυτή την ιστορία στο μοναδικό, πρωτοποριακό SAF (Santorini Arts Factory), το φεστιβάλ που οργανώνει η Βάνη Βαλλιάνου-Νομικού στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στη Βλυχάδα (13/06-05/09). Τώρα η «Ιστορία η προορισμένη να διαβαστεί, παιχτεί και χορευτεί» από 1 αφηγητή, 2 ηθοποιούς (ο Στρατιώτης και ο Διάβολος), 1 χορεύτρια (Πριγκίπισσα) και με ένα 9μελές ενόργανο σύνολο υπήρξε μία συναρπαστική εμπειρία.

Δύο ηθοποιοί, η Χριστίνα Γαρμπή και ο Βασίλης Σαφός, υπήρξαν υπεύθυνοι και για τη μετάφραση και για τη χορογραφία, με συνοδοιπόρο τον Κώστα Κουνέλλα, που με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη είχαν αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Απλούστατα, λειτουργικά κοστούμια του Δήμου Κλιμενώφ και ευχαριστίες στην Αγγελική Τρομπούκη για τη βοήθειά της στην κίνηση. Το οπτικό μέρος υπήρξε αποκαλυπτικό με τους 2 νεαρούς performers να εναλλάσσονται στους ρόλους του αφηγητή, του Διαβόλου, του Στρατιώτη, της Πριγκίπισσας. Στους ρόλους του ο Βασίλης Σαφός αποδείχθηκε αστέρι διεθνούς λάμψης, άξιο και της Commedie Francaise και της RADA!

Για το ευέλικτο 9μελές στην περίπτωση Kyklos Ensemble τι να πει κανείς; Με πρώτο βιολί (που έχει και πρώτο ρόλο στο έργο) τον Σέρτζιου Ναστάσα και τον Δημήτρη Δεσύλλα στα κρουστά, όλοι μα όλοι οι σολίστ υπήρξαν απλώς υπέροχοι και με κάλυψαν απόλυτα. Να φταίει άραγε γι’ αυτό και ένας άλλος μοναδικός μας, ο maestro Μίλτος Λογιάδης; (01/08)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή