Κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών τον Ιούλιο λόγω capital controls

Κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών τον Ιούλιο λόγω capital controls

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bαρύτατο ήταν το πλήγμα των capital controls στον τομέα εισαγωγών-εξαγωγών τον Ιούλιο, που ήταν και ο πρώτος μήνας εφαρμογής τους, στοιχείο που προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014, ενώ δραματική ήταν η μείωση των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ τον περσινό Ιούλιο. Η εικόνα διαφοροποιείται προς το θετικότερο, εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, με τη μείωση στις εισαγωγές να περιορίζεται στο 22,6% και τις εξαγωγές να εμφανίζουν αύξηση κατά 7%. Η εξέλιξη είναι δυσμενέστερη των αρχικών εκτιμήσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που με βάση το παράδειγμα της Κύπρου προέβλεπαν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα προκαλούσαν σε μηνιαία βάση μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28%.

Η ανάλυση των ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η μείωση του περασμένου Ιουλίου στη συνολική αξία των εισαγωγών προήλθε κυρίως από τις τρίτες χώρες (-27,2), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 11,1%. Αν πάντως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζουν αύξηση 12,2%, ενώ η υποχώρηση προς τις τρίτες χώρες περιορίζεται στο 2,5%. Οι επιδόσεις του Ιουλίου επηρέασαν αντιστοίχως το επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος -Ιούλιος 2015), με τη συνολική αξία των εξαγωγών να υποχωρεί κατά 2,7% (στα 15,32 δισ. ευρώ από 15,75 δισ. ευρώ), καταγράφοντας απώλειες κατά 430 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 12,8% και σε αξία κατά 1,23 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο στη συνολική αξία των εξαγωγών για τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 54,9% έναντι ποσοστού 45,1% για τις τρίτες χώρες. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. αυξάνεται στο 66,5% έναντι ποσοστού μόλις 33,5% των τρίτων χωρών. Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να μειωθεί για το επτάμηνο του έτους το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 19,5% στα 9,9 δισ. ευρώ έναντι 12,4 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2014. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ ή κατά 15,6%.

Σε ό,τι αφορά στην κλαδική ανάλυση της πορείας των εξαγωγών τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ότι μόνο τρεις κλάδοι εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, με τα πετρελαιοειδή να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 28,2%, και να ακολουθούν τα ποτά-καπνός με μείωση 9,3% και οι πρώτες ύλες με μείωση 5%. Οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν ως και διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές και πάλι το ελαιόλαδο, που εμφανίζει αύξηση 83,7%, τα μηχανήματα με 14,7% και τα βιομηχανικά προϊόντα με 11%. Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, σε επίπεδο επταμήνου μειώθηκαν κατά 10,1% στα 25,3 δισ. ευρώ από 28,14 δισ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του 2014. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι σημαντικά μικρότερη και περιορίζεται στο 1,4% ή κατά 266,6 εκατ. ευρώ. Στο επτάμηνο του έτους οι συνολικές εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. ήταν αυξημένες κατά 1%, ενώ από τις τρίτες χώρες σημαντικά μειωμένες κατά 20%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ από τις τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 7%.

«Οι αντοχές που επιδεικνύουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας, αν και αξιοθαύμαστες, τελειώνουν, ενώ η μεγάλη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδυναμίας μεταφοράς εμβασμάτων για πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα, προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και άρα μειωμένες εξαγωγές για τους επόμενους μήνες, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας, το οποίο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο στις αρχές της χρονιάς», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη. Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος, εν όψει των κρίσιμων επικείμενων εθνικών εκλογών, ξεκινάει ευρεία προσπάθεια, επιδιώκοντας συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη μιας αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT