Για το σπίτι του Φέρμορ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλο και περισσότεροι επισκέπτες της Καρδαμύλης φθάνουν στο κατώφλι του διάσημου σπιτιού του Πάτρικ Λι Φέρμορ (1915-2011). Τους οδηγεί εκεί το προνομιακό τοπίο της μεσσηνιακής Μάνης, με τις ελιές, τα κυπαρίσσια, τα σκίνα, τα αγριολούλουδα και τη μικρή βοτσαλωτή παραλία. Τα τρία πετρόκτιστα κτίσματα που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη σε στενή συνεργασία με τον Φέρμορ και τη γυναίκα του, αθέατα στο ανυποψίαστο μάτι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του «μύθου» του ίδιου του Βρετανού συγγραφέα.

Ο θάνατός του όχι μόνο δεν περιόρισε το ενδιαφέρον για το θαυμάσιο αυτό οίκημα αλλά έκανε περισσότερους ανθρώπους να σκεφτούν για τη σημασία του και, κυρίως, για τον ρόλο του σε έναν κόσμο χωρίς τον ίδιο τον Φέρμορ.

Το 1996, ο Πάτρικ και η Τζόαν Λι Φέρμορ επέλεξαν να δωρίσουν το σπίτι τους στο Μουσείο Μπενάκη. Σύμφωνα με την εκπεφρασμένη επιθυμία των δωρητών, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συγγραφέων, ερευνητών, ποιητών και καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα λειτουργίας του.

Οσοι φτάνουν μέχρι την Καρδαμύλη και αγωνιούν για το σπίτι, θα χαρούν αν μάθουν ότι το Μουσείο Μπενάκη έχει οργανώσει μια σειρά ενεργειών που εξασφαλίζουν τη φροντίδα των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ το σπίτι είναι επισκέψιμο ύστερα από συνεννόηση με το μουσείο. Οσο για τα πιο «μεγάλα» (και πολυδάπανα) βήματα που περιλαμβάνουν και τις απαραίτητες επισκευές, το Μουσείο Μπενάκη έχει ενεργοποιήσει έναν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά για δωρεές που προορίζονται για το ακίνητο. Θα βρείτε πολλά περισσότερα στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή