Το παλιό ως καινούργιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς μόνο η ανάληψη ευθύνης, η άσκηση εξουσίας, αποδεικνύει αν εννοεί κάποιος αυτά που ισχυρίζεται. Σχεδόν ολόκληρο το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη μετεκλογικώς ανεφάρμοστο. Απτόητος ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τις φαντασιώσεις και άρχισε να διηγείται κάτι άλλο: κάναμε λάθη, ήμαστε άπειροι, αλλά παλέψαμε… Ψηφίστε μας πάλι, γιατί είμαστε το καινούργιο, είμαστε ακέραιοι, έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα. Μην επιτρέψετε η αριστερή διακυβέρνηση να γίνει μια σύντομη παρένθεση. Αυτό λέει εν ολίγοις. Εχει δίκιο, είναι άραγε φορέας του νέου στην πολιτική ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πόσο νέο είναι, λοιπόν, να υπόσχεσαι προεκλογικά 13η τρίτη σύνταξη και, επτά μήνες αργότερα, να κόβεις λιγάκι την υπάρχουσα, να ορκίζεσαι ότι με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα καταργήσεις μονομερώς όλους τους νόμους των μνημονίων, και όχι μόνο να τους διατηρείς αλλά να υπογράφεις νέο μνημόνιο; Ποιο ηθικό πλεονέκτημα έχει ένα κόμμα, κορυφαία στελέχη του οποίου λίγες μόνον ημέρες πριν από τη συμφωνία διακήρυτταν ότι επί δραχμής μεγαλούργησε η χώρα και μετά τη συμφωνία ο πρωθυπουργός υποστήριξε με στόμφο ότι η δραχμή θα ήταν απόλυτη καταστροφή; Είναι η κοροϊδία πλεονέκτημα; Επιχειρηματολογούσε για ώρα ο πρωθυπουργός ενώπιον εμβρόντητων βουλευτών υπέρ της αναγκαίας συμφωνίας για τη σωτηρία της χώρας και, λίγα λεπτά αργότερα, άφησε άφωνο το πανελλήνιο καθώς ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα επειδή ψηφίζει και θα εφαρμόσει μνημόνιο, αλλά δεν το υιοθετεί! Δεν είναι άραγε, αυτό το «επιχείρημα» η απόλυτη αρλούμπα, του πιο παμπάλαιου τύπου; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα φτιαγμένο από τα πιο παλιά υλικά της Αριστεράς και του κομματικού μας συστήματος. Κατασκεύασε εχθρούς, ενοχοποίησε τους αντιπάλους ως προδότες και ξενόδουλους, χρησιμοποίησε το κράτος ως λάφυρο, ξέχασε την απλή αναλογική, την οποία κάποτε κήρυττε ως θεμέλιο της αληθινής δημοκρατίας. Είπε ξείπε… Η Ελλάδα όμως έχει απόλυτη ανάγκη το καινούργιο. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο νέο από το να βρουν τα κόμματα ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα, να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να σώσουν τη χώρα. Αλλιώς άλλα κόμματα θα έρθουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT