Η υπόθεση Πετρουλάκη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φάμπρικα των αγωγών και των μηνύσεων εναντίον των επαγγελματιών της ενημέρωσης επιφέρει επί της παρούσης διακυβέρνησης, ανεξαρτήτως προθέσεων, ένα ολέθριο αποτέλεσμα, θανατηφόρο για τη δημοκρατία: απειλεί την ελευθερία του Τύπου. Είναι αυτονόητο ότι τρομοκρατημένοι δημοσιογράφοι είναι αδύνατον να ασκούν το επάγγελμά τους με επάρκεια.

Καταλαβαίνω γιατί ένας άνθρωπος του ταμπεραμέντου του κ. Πάνου Καμμένου έχει ανοίξει πόλεμο σχεδόν κατά πάντων. Οι αντιδράσεις που προκαλεί η συχνά ακραία πολιτική συμπεριφορά του εκφράζονται με αιχμηρά και οργισμένα κείμενα και στα Μέσα Ενημέρωσης. Πώς να τοποθετηθείς άραγε στο περίφημο «ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι αρχηγός της 17Ν» ή στο διαβόητο «στα τέσσερα» ή στα περί γερμανοτσολιάδων, προδοτών και ψεκασμένων; Ο κ. Καμμένος, οχυρωμένος πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, επιτρέπει στον εαυτό του χαρακτηρισμούς, υπερβολές και λάθη, διώκει, όμως, δικαστικά έως εξοντώσεως όποιον τολμήσει να απαντήσει ακόμη και σε πολύ μικρότερη ένταση.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είχε δίκιο, σε άλλες τόσες άδικο. Τις πληγές της ενημέρωσης, όμως, τις αντιμετωπίζεις με θεσμούς και περισσότερη ελευθερία, όχι με διωγμούς. Η αγωγή του εναντίον του γελοιογράφου της «Καθημερινής» και αρθρογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, ήταν μια πράξη αδικαιολόγητη. Ο συνάδελφος είναι ιδεολογικός αντίπαλος του υπουργού, δεν είναι εχθρός του. Είναι ένας ανεξάρτητος επαγγελματίας, όχι σκοτεινός συνωμότης. Ο κ. Πετρουλάκης λάμπει δεκαετίες τώρα με το ήθος και το ύφος του. Ανθρωπος αρχών, ήπιος, δεινός συζητητής, φανατικός δημοκράτης. Μορφωμένος, εργατικός, άριστος επιστήμονας. Από αυτό το διαμάντι της ενημέρωσης βρήκε να απαιτήσει 2 εκατομμύρια ευρώ ο κ. Υπουργός; Για ένα κείμενο που ναι μεν είναι αιχμηρό και δυσάρεστο, αλλά όλοι οι χαρακτηρισμοί του είναι εντελώς πολιτικοί; Αναζητήστε το στο Διαδίκτυο, διαβάστε το, διαδώστε το. Απαιτήστε ανοχή στην αντίθετη άποψη, αντοχή στη Δημοκρατία. Ο υπουργός ζήτησε, τελικώς, κατά την προχθεσινή εκδίκαση μόνο 100 χιλιάδες ευρώ… Μικρό ποσό πιθανώς γι’ αυτόν που είχε την τύχη να γεννηθεί ευκατάστατος. Για τους ανθρώπους του Τύπου και υποδεκαπλάσιο ποσό είναι εξοντωτικό. Δεν θα σταματήσουμε, όμως, να γράφουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή