Αναζητούν «παράθυρο» για να κριθούν αναγκαίες οι περικοπές συντάξεων

Αναζητούν «παράθυρο» για να κριθούν αναγκαίες οι περικοπές συντάξεων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια κατατέθηκαν στην Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό, παράλληλα με τις συνολικά 4 προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, στο πλαίσιο της ευρύτερης δομικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης μεταξύ των 12 μελών της Επιτροπής, τέθηκε το καυτό θέμα της αναζήτησης ισοδύναμων λύσεων προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια νέα δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις προτάσεις που συναντά αρκετούς υποστηρικτές προβλέπει να ανατραπεί το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να υπάρξουν δηλαδή αναλογιστικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι περικοπές ήταν αναγκαίες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα να κατατεθεί και ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Αυτό που αναζητείται είναι η νομική διαδικασία, καθώς θεωρείται δύσκολο και χρονοβόρο το ενδεχόμενο να προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο στον Αρειο Πάγο, να εκδοθεί απόφαση αντίθετη με αυτήν του ΣτΕ και τελικά να αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε και τέταρτη πρόταση για το νέο ασφαλιστικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα από το 2016, με βάση το σύστημα που ισχύει στη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για ένα παραμφερές μοντέλο με αυτό της Αυστραλίας, που βρέθηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, με βασική όμως διαφορά ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Πρόκειται για ένα λίγο πιο… σοσιαλιστικό μοντέλο από αυτά που εφαρμόζονται στον αγγλοσαξονικό χώρο, που παρέχει μία εθνική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια. Καθώς μάλιστα η οικονομία της Ν. Ζηλανδίας χρηματοδοτείται από τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της, το μοντέλο αυτό προσεγγίζει την πρόταση Ρομπόλη, για τη δημιουργία Ταμείου Πλούτου που θα χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι άλλες τρεις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ των 12 μελών της επιτροπής και τις οποίες ανέλαβε ο καθηγητής Αγγελος Στεργίου να συνοψίσει και να παρουσιάσει, με τα υπέρ και τα κατά τους, είναι:

Η πρόταση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου που προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους.

Η πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου για την εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου, με τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε πριν και μετά το 1992. Πρόκειται για μοντέλο που χρησιμοποιεί κατεξοχήν τη νοητή κεφαλαιοποίηση, εισάγει όμως και έντονα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο κύριας και ένα επικουρικής ασφάλισης, στο οποίο θα υπαχθούν υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992. Ανώτατο όριο αναπλήρωσης θα είναι το 75% του συντάξιμου μισθού, εκ του οποίου το 50% θα είναι εγγυημένο από το κράτος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα προέρχεται από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης. Οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές, ενώ οι επικουρικές με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Η τρίτη πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου μισθωτών που θα καταβάλλει την ενιαία εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων – εργοδοτών. Το ΙΚΑ θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό», ενώ ξεχωριστός κλάδος θα υπάρχει για τους αυτοαπασχολούμενους. Ο ΟΓΑ προτείνεται να διατηρηθεί ως ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό ταμείο. Η επικουρική σύνταξη θα είναι ενιαία, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT