Ο βασικός «όρος» που θέτει το ΔΝΤ

Ο βασικός «όρος» που θέτει το ΔΝΤ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Με διάθεση να βοηθήσουν στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις σχετικά με τις δυσκολίες που θα συναντήσει, υποδέχθηκαν την ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Λευκός Οίκος σηματοδότησε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης. Σε συγχαρητήριο τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, επέμεινε ότι αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνσή του και ότι θα πρέπει να γίνει εντός της Ευρωζώνης.

Η προϋπόθεση

Επισήμως, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να μην έχουν σχόλιο για τις εκλογές. Ερωτώμενη για τα όρια της χώρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να είναι βιώσιμο – εφόσον εφαρμοσθεί. Το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να συνδράμει την Ελλάδα και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ετοιμάζει δύο αποστολές τεχνικής βοήθειας για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και τα φορολογικά θέματα.

Πάντως, πρώην αξιωματούχος του εκτιμά ότι ο διεθνής οργανισμός θα είναι απαιτητικός στην ψήφιση των περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση προτού ζητήσει την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ιδιωτικά, στελέχη των πιστωτών που έχουν ασχοληθεί με την Ελλάδα τονίζουν ότι δεν συμφωνούν με τα φορολογικά μέτρα του νέου προγράμματος, εκτιμώντας ότι θα στραγγίξουν ακόμη περισσότερο τους λίγους φορολογούμενους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Αν και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζουν ότι αυτή θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τον δημόσιο τομέα ή να επιδοθεί σε παροχές. «Αυτή τη φορά, η ανάπτυξη πρέπει να έρθει από τις μεταρρυθμίσεις», τονίζουν.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλον κυβερνητικό εταίρο και όχι τους ΑΝΕΛ, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν «μεταξύ των ρεαλιστικών σεναρίων».

Οπως σημειώνει ο ερευνητής του ινστιτούτου Peterson Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ στην «Κ», «θα προτιμούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαζόταν να αναζητήσει έναν κεντρώο κυβερνητικό εταίρο, αλλά τουλάχιστον τώρα οι καθυστερήσεις θα ελαχιστοποιηθούν». Πάντως, τονίζει ότι προτιμά τον κ. Τσίπρα στην εξουσία, «να εφαρμόζει το πρόγραμμα», απ’ ό,τι στην αντιπολίτευση.

Οπως εκτιμά, «η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει τα νομοσχέδια της πρώτης αξιολόγησης από το κοινοβούλιο, άρα η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει εγκαίρως, πιθανώς σε δόσεις, και η βιωσιμότητά του θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ».

Ετσι, θεωρεί ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει τώρα από το πρόγραμμα, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ καλή πιθανότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ενώ εκτιμά ότι ο πολιτικός στόχος της ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη «έχει κλείσει, επισφραγίζοντας την ανεξαρτησία της κ. Λαγκάρντ από την Ευρώπη».

Οι δυσκολίες

Αντίθετα, ο Ντέσμοντ Λάχμαν του American Enterprise Institute θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα προσφέρει μόνο μερικούς μήνες πολιτικής σταθερότητας, αλλά η ελληνική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει». Θετικό θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στην κυβέρνηση χωρίς την ακραία μερίδα του κόμματός του, ωστόσο χαρακτηρίζει απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση εξαιρεί κεντρώα κόμματα, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο «πόσο ανίκανη και άπειρη ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση».

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο, οι τράπεζες πνίγονται στα “κόκκινα” δάνεια, και οι όροι της βοήθειας είναι πολύ σκληρότεροι από ό,τι θα μπορούσε να έχει επιτύχει τότε η Ελλάδα». Ολα αυτά, κατά τον κ. Λάχμαν, σημαίνουν ότι η πρώτη αξιολόγηση «θα είναι δύσκολη, καθώς οι αυξήσεις στους φόρους, οι εργασιακές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT