Δράσεις του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα

Δράσεις του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σκέψη του Αλέκου και της Μικρής, ενός ερωτευμένου ζευγαριού αδέσποτων σκύλων στην περιοχή του Ασπρόπυργου, όπου υπηρετούσε τη θητεία του, να τον στοιχειώνει ώς σήμερα, καθώς τότε δεν κατάφερε να τους απαλλάξει από τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν και να τους υιοθετήσει, ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Πράσινου και Προστασίας Ζώων στον Δήμο Αθηναίων, μάλλον βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, βοηθώντας πλέον εμπράκτως τα αδέσποτα της πόλης: «Ο Δήμος Αθηναίων όχι απλώς διάκειται ευμενώς απέναντι στα ζώα, αλλά μεριμνά με ζήλο για την ευζωία τους. Οι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους ευαισθητοποιημένοι, η συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές, συνεχής. Καθόλου τυχαίο που αρκετά αδέσποτα ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής», θα πει ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ακόμη «τη σημασία της εξαιρετικής συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις εισαγγελικές αρχές».

Εχει γίνει καταγραφή των αδέσποτων της Αθήνας; «Λόγω έντονης κινητικότητας, ακριβής αριθμός δεν υπάρχει. Αλλά από το 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων του δήμου, έχουμε περιθάλψει 5.000 ζώα, ενώ τον τελευταίο χρόνο υιοθετήθηκαν 100 σκυλιά – δυστυχώς, κάποια από αυτά επιστράφηκαν λόγω οικονομικής κρίσης». Ιδιαίτερα σημαντικός, επίσης, ο ρόλος της Στέγης των Ζώων. «Ο Δήμος της Αθήνας συνεργάζεται πλέον με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθήνας – Πειραιά, αυτοδιοικητικό σύνδεσμο που διαθέτει ένα οργανωμένο ενδιαίτημα για τη φιλοξενία ζώων στο Σχιστό».

Οσον αφορά τον Αθηναίο πολίτη, «η καλύτερη παιδεία, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ακόμη και ο περιορισμός της αλαζονείας εξαιτίας της κρίσης, στη λογική του συμπάσχοντος με τα ζώα, βελτίωσαν τη στάση του – χωρίς να σημαίνει ότι έπαψε η βαρβαρότητα της κακοποίησης και της φόλας. Υπάρχει όμως και η “σκοτεινή” πλευρά της φιλοζωίας: η έλλειψη μέριμνας από τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων για την περισυλλογή ακαθαρσιών. Είναι πραγματικά ντροπή. Ενα πρόβλημα τόσο εκτεταμένο σε όλη την Αθήνα, που προσβάλλει τον πολιτισμό μας».

Στην επαρχία, από την άλλη, τα πράγματα εμφανίζονται χειρότερα για τα ζώα. Η κ. Βάσω Τάκη, δικηγόρος Βέροιας, πρόεδρος του Συλλόγου Ζωοφίλων Ημαθίας, η οποία δραστηριοποιείται και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, καταγράφει την κατάσταση για τα αδέσποτα στην πόλη της ως «άθλια»: «Πάντα η Βέροια είχε πολλά αδέσποτα, όμως σήμερα οι εγκαταλείψεις ζώων αυξάνονται διαρκώς και οι δηλητηριάσεις, επίσης – στο παρελθόν, είχε χαρακτηριστεί “Η πόλη της φόλας”». Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εισήγαγε ο Ν. 4039/12 για τα ζώα, η κ. Τάκη δηλώνει πως χωλαίνει στην εφαρμογή του: «Αν και αρμόδιοι για τα αδέσποτα καθίστανται οι δήμοι, επειδή δεν προβλέπονται ποινές για τη μη εφαρμογή του νόμου, συχνά δεν πραγματοποιούν προγράμματα περισυλλογής, εμβολιασμού, στείρωσης και επανένταξης. Τη διαχείριση των αδέσποτων πανελληνίως αναλαμβάνουν εθελοντές. Επίσης, η αυστηροποίηση των ποινών δεν οδήγησε σε περιορισμό των κακοποιήσεων. Ο λόγος; Θεωρώ πως οι δικαστές δεν ήταν έτοιμοι να δικάσουν τέτοια αδικήματα. Οταν ένα περιστατικό κακοποίησης ζώου φτάνει μπροστά τους, κατά 99% το αντιμετωπίζουν διεκπεραιωτικά – “Πάρε την ελάχιστη ποινή, αναστολή και φύγε”», διαπιστώνει η δικηγόρος. Δεν παραλείπει δε να αναφερθεί και στην παράμετρο της απουσίας παράστασης πολιτικής αγωγής σε δίκες κακοποίησης ζώων: «Επαφιέμεθα στην κρίση του δικαστηρίου, ενώ 9 στις 10 φορές, το σχετικό αίτημά μας απορρίπτεται. Ευελπιστούμε, όμως, σύντομα να θεσμοθετηθεί».

Στόχος των φιλόζωων; «Οταν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα προσπαθήσουμε ως Ομοσπονδία να περάσει μία διάταξη για την προστασία των ζώων».

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Ανοιχτό κάλεσμα για τους πολίτες της Αθήνας στην πλατεία Κολωνακίου απευθύνει ο δήμος αυτό το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την υποστήριξη γνωστών εταιρειών με προϊόντα κατοικιδίων, στήνεται μία γιορτή με μουσική, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το μότο; «Νοιάζομαι σημαίνει Φροντίζω», το οποίο αντανακλά και τη φιλοσοφία του δήμου απέναντι στα ζώα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων: «Πραγματοποιείται περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση των ζώων, κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός και στείρωση, ενώ ο κύκλος κλείνει με την υιοθεσία ή την επανατοποθέτησή τους», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος, συνεχίζοντας: «Υλοποιούνται ενημερωτικές εκστρατείες – π.χ., τα περίπτερα που στήνονται στην πλ. Κοτζιά για την προώθηση των υιοθεσιών. Να σημειωθεί πως την πορεία των αδέσποτων σκύλων που αναλαμβάνει ο δήμος ελέγχει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος». Εις επίρρωσιν των παραπάνω, ο αντιδήμαρχος απευθύνει έκκληση προς όλους τους κατοίκους της Αθήνας: «Ας αντιμετωπίζουμε τα ζώα σαν συμπολίτες μας. Η διοίκηση του δήμου είναι υπερευαίσθητη στο θέμα των ζώων, να φύγει πια αυτή η καχυποψία που υπήρχε για χρόνια – άλλες φορές δίκαια, άλλες άδικα. Οπωσδήποτε γίνονται και λάθη, πραγματικά, όμως, παλεύουμε για το καλύτερο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT