Σε ρόλο ροκ σταρ σε διεθνές «τουρ» ο Βαρουφάκης

Σε ρόλο ροκ σταρ σε διεθνές «τουρ» ο Βαρουφάκης

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατάει κρυφό τον τίτλο του νέου βιβλίου του, αλλά μια ιδέα θα ήταν να το βαφτίσει «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ομιλίες». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, βλέπετε, δύο μήνες τώρα είναι με τη βαλίτσα στο χέρι προετοιμάζοντας την επόμενη πολιτική του κίνηση. Σαν αληθινός ροκ σταρ της ευρωσκεπτικιστικής Αριστεράς, ήδη από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται σε τουρ. Και αντί για τα γκρουπούσκουλα, είναι οι αριστερές γκρούπις που παραληρούν απ’ το Παρίσι ώς τη Μελβούρνη.

Πρώτος σταθμός ήταν η χώρα από την οποία άρχισε και ο Φιλέας Φογκ το ταξίδι του: το ημερολόγιο γράφει 14 Σεπτεμβρίου κι αν στην Ελλάδα ζούμε την εβδομάδα των εκλογών, εκείνος κάνει απαστράπτουσα εμφάνιση στο Emmanuel Centre στο Γουεστμίνστερ του Λονδίνου. Το event έχει ξεπουλήσει τα εισιτήρια από νωρίς κι έτσι, χωρίς τον Πασπαρτού για βοηθό, στις επτά η ώρα το απόγευμα ο παλαιός μας υπουργός και νυν ιδεολόγος ταξιδευτής βγαίνει στη σκηνή.

Μπορεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν να μη συμμετέχει, όπως ήλπιζε ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά αυτό καθόλου δεν περιορίζει την αριστερή του ορμή. «Αποκαλώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο μαρξιστή», ξεκινάει. «Μου αρέσουν οι αντιθέσεις».

Εκείνο το βράδυ, στις κάπως αλλόκοτες αποστροφές του λόγου του, οι φλεγματικοί Αγγλοι κράτησαν την ψυχραιμία τους. Αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τους Γάλλους, στους οποίους ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα. Στις 27 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Le Monde τον κάλεσε στην εκδήλωση «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;» στην Οπερα της Βαστίλλης. Ο πρώην υπουργός μας αυτή τη φορά ξεκίνησε με σαιξπηρική ατάκα από τον «Ριχάρδο τον Γ΄». Η Ελλάδα, είπε, «μπαίνει σ’ ένα μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας». Μόνο που, ατυχώς γι’ αυτόν, παραδίπλα καθόταν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος ακούγοντας την ατάκα, από Γαλλογερμανός έγινε Τούρκος! «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών;», του είπε. «Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα!».

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην επόμενη εμφάνιση του υπουργού με τη βαλίτσα το κράξιμο συνεχίστηκε. Ηταν στο γαλλικό σόου «Petit Journal», στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε ως καλεσμένος να παρακολουθεί ένα εξάλεπτο βίντεο με τις απόψεις των περαστικών Γάλλων για το σεπτό του πρόσωπο. Μετά τις νεαρές που τον είπαν «σέξι» και μηχανόβιο», ξεκίνησαν τα «είναι υπερεκτιμημένος», «μας έκαψε!» και «είναι ηλίθιος».

Ποιος μπορεί να ψέξει τον Γ. Βαρουφάκη που έπειτα από αυτό μάζεψε τα μπογαλάκια του και χάθηκε στον αεροδιάδρομο; Τον ξαναείδαμε μία εβδομάδα μετά, στην Μπιενάλε στη Μόσχα, να βγάζει λογύδριο καλλιτεχνικών ανησυχιών. Με ολίγη από Πικάσο και Κώστα Γαβρά, είπε στους Μοσχοβίτες πως «ακόμα και το ευρώ είναι βαρετό. Κοιτάξτε το, το έχει ζωγραφίσει κάποιος δευτεροκλασάτος καλλιτέχνης!».

Αλλά εκεί που άρχισε να λέει πως «οι καλλιτέχνες πρέπει να φοβούνται τους ισχυρούς» και να συνδέει το σοβιέτ του παρελθόντος με τη ρωσική ελίτ, το αγγλόφωνο κανάλι του Κρεμλίνου έκοψε τη μετάδοση στη μέση. Ακόμα και τότε ο κ. Βαρουφάκης δεν πτοήθηκε.

Πήρε τον δρόμο του ξανά και πριν από τέσσερις μέρες, Τετάρτη απόγευμα, εμφανίστηκε σ’ ένα θέατρο στο Βερολίνο, με 800 άτομα να τον ζητωκραυγάζουν! «Μιας και βρισκόμαστε σε θέατρο, ας αρχίσουμε με τη χορογραφία του Eurogroup», ξεκίνησε να λέει – και ίσως ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Την προσεχή Πέμπτη ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει προσγειωθεί στη Βαρκελώνη. Στις πλατείες της πόλης όπου ο σουρεαλισμός αποθεώθηκε διά χειρός Γκαουντί, καιρό τώρα έχουν στηθεί άπειρες αφίσες με το μισό κεφάλι του παλιού μας υπουργού, από τη μύτη και πάνω, να καλεί τον κόσμο στο δρώμενο της 15ης Οκτωβρίου, στο οποίο η οικονομία θα κάνει τον κομπάρσο και ο Γ. Βαρουφάκης τον πρωταγωνιστή.

Κι επειδή το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική: στις 23 Οκτωβρίου ο κ. Βαρουφάκης θα συνυπάρξει με τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον στο κεντρικό χολ του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο για να μιλήσουν επί ενενήντα λεπτά χωρίς διακοπή και μετά να δεχθούν ερωτήσεις. Αν νομίζετε πως αρκεί μια πτήση ώς το Χίθροου για να συμμετέχετε, σκεφτείτε το ξανά: κάθε εισιτήριο κάνει 18 λίρες και ήδη από την περασμένη Τετάρτη η σελίδα της εκδήλωσης προειδοποιεί πως «τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί». Τρεις μέρες μετά η βαρουφακική χάρη θα φτάσει ώς το Κέμπριτζ, στο οποίο η παράσταση θα έχει τίτλο «Διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού» (!)

Αλλά καθώς η Ευρώπη δεν είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις βαρουφακικές βλέψεις, αμέσως μετά παίρνει σειρά η Αυστραλία. Το φεστιβάλ «Interrobang», που γίνεται στις 27 και 28 Νοεμβρίου, αναμένεται γεμάτο εκπλήξεις: εκτός από τον Γ. Βαρουφάκη θα συμμετέχουν και… κωμικοί ηθοποιοί, ενώ σε όλους μαζί θα τεθούν οι ερωτήσεις που θα έχει ψηφίσει ως πιο αλλόκοτες το κοινό!

Κι αν αναρωτιέστε αν όλα αυτά ταιριάζουν στο προφίλ του πρώην υπουργού, η απάντηση είναι απλή: ακόμα  κι  αν  δεν  ταιριάζουν, ύστερα από τόσα ταξίδια, θα έχει τουλάχιστον εκτιμήσει τη χρυσή κάρτα Miles  and  Bonus.  Αυτήν,  σε  αντίθεση  με  τον  τίτλο της «αυθεντίας», δεν μπορεί να του την αφαιρέσει κανείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή