Νευρικότητα στις Βρυξέλλες για τον ρόλο του ΔΝΤ

Νευρικότητα στις Βρυξέλλες για τον ρόλο του ΔΝΤ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δείχνει τη νευρικότητα που μπορεί να υπάρχει στις Βρυξέλλες μέχρι να οριστικοποιηθεί πότε, πώς αλλά και με ποιον τρόπο θα πάρει μέρος το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου επίτροπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, που είπε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ότι θεωρείται εγγύηση ασφαλείας για χώρες της Ευρωζώνης, μέχρι τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, που δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να παίρνει μέρος και «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό», το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ είναι πολύ υψηλά και γι’ αυτό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα «κάνει όλη τη δουλειά», αμέσως έσπευσε να το διαψεύσει και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι τόνιζαν τη σημασία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ έχει μόνο τεχνικό-συμβουλευτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία, ούτε έχει εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό. Οπως επισημαίνεται στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, το ΔΝΤ θα πάρει μέρος μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και αφού έχει διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, ώστε να είναι βιώσιμο, καθώς το καταστατικό του δεν του επιτρέπει διαφορετική στάση.

Οι «σκληροί» της Ευρωζώνης (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο με τον τεχνικό ρόλο, αλλά και οικονομικά, καλύπτοντας ένα μέρος του προγράμματος. Aλλωστε αυτήν τη στιγμή από τα 86 δισ. του ελληνικού προγράμματος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει δεσμευτεί για τα 50 δισ., με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα καλύψει το υπόλοιπο ποσό ή κάποιο μέρος του.

Από την άλλη, πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΔΝΤ που θα ήθελαν το Ταμείο να αποχωρεί από τη χώρα, θέλοντας να αποφύγουν άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και, παρά τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ ότι το Ταμείο θα πάρει μέρος μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης, φοβούνται ότι το ΔΝΤ μπορεί να ανεβάσει ιδιαιτέρως τον πήχη στο ήδη αρκετά φιλόδοξο ελληνικό πρόγραμμα, είτε ζητώντας καινούργια μέτρα είτε ζητώντας μία μεγάλη μείωση στο χρέος της Ελλάδας για να καταστεί βιώσιμο. Και οι απαιτήσεις μπορεί να είναι τόσο μεγάλες, ώστε να φέρει τις υπόλοιπες «σκληρές» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε δύσκολη θέση και να σκεφτούν δεύτερη φορά κατά πόσο επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτήν τη στιγμή πάντως το ΔΝΤ, παρόλο που έχει αυτόν τον περιορισμένο ρόλο, είναι τα «αυτιά και τα μάτια» των Γερμανών και η άποψη που εκφράζει για την πορεία του προγράμματος σε κάθε Eurogroup λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς η Κομισιόν θεωρείται παραδοσιακά πιο ανεκτική και ελαστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή