ΣΕΒ: Αναγκαία η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού

ΣΕΒ: Αναγκαία η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ριζικής αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, τάσσεται ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία, ότι θα πρέπει να δίδεται η σημασία που αρμόζει στη μη υποχρεωτική ασφάλιση (επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό σύστημα και την πρόταση για μια εθνική – κοινωνική σύνταξη συνεπικουρούμενη από μια αναλογική, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι ο διαχωρισμός της χρηματοδότησης των δύο συντάξεων, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αντίστοιχα, αποτελεί «sine qua non» όρο για να μπει επιτέλους τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα. «Ανησυχούμε σφόδρα επίσης όταν διαβάζουμε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει, σύμφωνα με το πόρισμα, την προσφυγή σε νέους φόρους εισοδήματος και περιουσίας στους συνεπείς φορολογουμένους για τη βιωσιμότητά του, ως εάν να υπάρχει απύθμενη φοροδοτική ικανότητα σε μία χώρα που δεν αναπτύσσεται και μια κοινωνία που δυσανασχετεί με τον ΕΝΦΙΑ», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Επισημαίνει επίσης ότι πολιτικές που εστιάζουν σε περικοπές μόνο των υψηλότερων συντάξεων –των οποίων οι δικαιούχοι έχουν καταβάλει και τις μεγαλύτερες εισφορές– αποδομούν την αρχή της συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. «Οταν τιμωρούνται όσοι με συνέπεια καταβάλλουν εισφορές και δεν υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του συνταξιοδοτικού συστήματος και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, τότε μειώνεται η πίστη των πολιτών στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία. Επισημαίνει, τέλος, ότι ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για την αποκατάσταση στοιχειωδών κανόνων προγραμματισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT