Μείωση δαπανών του Κοινοβουλίου εξετάζει ο Βούτσης

Μείωση δαπανών του Κοινοβουλίου εξετάζει ο Βούτσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις που θα οδηγήσουν αφενός σε περαιτέρω μείωση των δαπανών της Βουλής και αφετέρου σε βελτίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου φέρεται να εξετάζει, και επί αυτών να αναζητεί ευρύτερες συναινέσεις, ο κ. Ν. Βούτσης. Ως προς τα οικονομικά, όπως ανέφερε ο ίδιος χθες σε δημοσιογράφους, η προσπάθεια εξοικονόμησης θα επιδιωχθεί μέσω της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης και του σταδιακού περιορισμού «περιφερειακών» εξόδων, όπως εκείνα που αφορούν τη μίσθωση βουλευτικών και υπηρεσιακών αυτοκινήτων, τη μίσθωση κτιρίων για την κάλυψη αναγκών στέγασης υπηρεσιών κ.ά. Ο στόχος θα επιτευχθεί και διά της μείωσης του αριθμού των (μετακλητών) υπαλλήλων που απασχολούνται ως συνεργάτες σε βουλευτές, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής. Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «μετρημένες μειώσεις προσωπικού».

Αξιοσημείωτο είναι πως χθες, ημέρα των σχετικών ανακοινώσεων, ο κ. Βούτσης υπέγραψε απόφαση να διατεθούν και στην τέως πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου τρία γραφεία (από 25 τ.μ. έκαστο) σε περιφερειακό κτίριο, επί της πλατείας Συντάγματος, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι γραφεία, πλέον εκτός του κεντρικού Μεγάρου, δικαιούνται βάσει Κανονισμού όλοι οι πρώην πρόεδροι, για τους οποίους προβλέπεται επίσης η δυνατότητα πρόσληψης έως 5-6 μετακλητών υπαλλήλων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», ο κ. Βούτσης, αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την παράμετρο του «πόθεν», σημείωσε ότι πέραν της δημοσιοποίησης των ετήσιων δηλώσεων βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, «η οποία καλώς γίνεται», θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και οι αντίστοιχες δηλώσεις «και άλλων βασικών θεσμικών παραγόντων». Πάντως, απέφυγε να προσδιορίσει σε ποιους αναφέρεται.

Ως προς την εκκρεμότητα της συγκρότησης των Ανεξάρτητων Αρχών, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση πως αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου της Ν.Δ. Η γνώμη και κυρίως η ψήφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη της απαραίτητης αυξημένης πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων, που επιλέγει τα μέλη των Αρχών.

Το πρόβλημα συζητήθηκε χθες και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, υπό τη νέα σύνθεσή της μετά τις εκλογές, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μην ακολουθηθεί το πρόγραμμα που είχε επιβάλει επί της θητείας της η κ. Κωνσταντοπούλου, όπως επί παραδείγματι η μετατροπή της Επιτροπής αυτής, σε «εξεταστική» για την υπόθεση Siemens.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT