Fresh start

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θυμάμαι να αρθρογραφεί για μόδα και design, να παρακολουθεί εκθέσεις και shows, να συνομιλεί με σημαντικούς σχεδιαστές. Με έδρα το Μιλάνο, η Ευαγγελία Κουτσοβούλου είχε ήδη χτίσει μια καριέρα όταν της γεννήθηκε η ιδέα να ταξιδέψει εκτός συνόρων τα μοναδικά αρωματικά βότανα της ελληνικής γης. «Έβλεπα το ενδιαφέρον φίλων μου για τα βότανα που έφερνα μαζί μου από την Ελλάδα», θυμάται. Το βουκολικό μυθιστόρημα Δάφνης και Χλόη του 3ου αιώνα στο λεύκωμα των εκδόσεων Ίκαρος με τα σχέδια του Χατζηκυριάκου-Γκίκα την ενέπνευσε για το όνομα, κι έτσι η Daphnis and Chloe ξεκίνησε το ταξίδι της. «Τα περισσότερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα καλλιεργούνται σε διάφορα σημεία του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν την ίδια γεύση. Χάρη στον ήλιο, το χώμα και τη θάλασσα για παράδειγμα, η ελληνική ρίγανη περιέχει μέχρι 30 φορές περισσότερα αιθέρια έλαια από εκείνες άλλης …καταγωγής», εξηγεί. «Συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς, μάγειρες και ερευνητές που μοιράζονται τα ίδια ηθικά κριτήρια με εμάς: Ποιότητα και βιωσιμότητα πάνω από ποσότητα και κέρδος! Συλλέγουμε τη σωστή εποχή τοπικές ποικιλίες που βρίσκουμε στη βέλτιστη εκδοχή τους σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Τα βότανα ξηραίνονται με φυσικό τρόπο και συσκευάζονται στο χέρι». Ρίγανη από τον Ταΰγετο, θυμάρι από την Πάργα, δάφνη από την Κεφαλονιά, φασκόμηλο από την Ήπειρο κλείνονται σε συσκευασίες με σύγχρονο design.

Fresh start-1

Ρίγανη από τον Ταΰγετο, την Κεφαλονιά, την Αμοργό.

Fresh start-2
Fresh start-3

The Office Blend χωρίς καφεΐνη, για καλύτερη απόδοση στο γραφείο.

Ο Omar Sosa, εκδότης του περιοδικού Apartamento, συνέβαλε καταλυτικά στην διαμόρφωση του brand, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνδρομή φίλων designers και φωτογράφων στο Μιλάνο. «Αν δεν υπήρχε αυτό το community, το ξεκίνημα θα ήταν δύσκολο και ακριβό». Αναπτύχθηκε το δίκτυο, στήθηκε το e-shop και ένα crowdfunding στο Kickstarter τούς εξασφάλισε 10.000 λίρες σε 27 ημέρες! «Σ’ εμάς όλα είναι hands on. Έχουμε αποκτήσει φανατικούς πελάτες και θαυμαστές. Πολλοί μας ανακαλύπτουν μόνοι τους», λέει, ενώ βλέπει τα προϊόντα της σε χώρους όπως το Formaggio Kitchen στη Βοστόνη ή του Steven Alan στη Νέα Υόρκη. Και το ταξίδι συνεχίζεται. —www.daphnisandchloe.com

Fresh start-4

Το Οlive Water –νερό της ελιάς–κατακτά την Αμερική

Fresh start-5

Μπύρα Άλη

Είναι δροσερό, έχει 20 θερμίδες το μπουκάλι, 100% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C, 20% σε βιταμίνη Ε. Δεν έχει συντηρητικά, γλουτένη και είναι vegan. «Το Οlive Water, νερό της ελιάς κατά λέξη, έχει μέλλον μπροστά του», γράφει η αμερικανική βίβλος του φαγητού Saveur. «Αναρωτιόμασταν πώς να κάνουμε προσιτό το ελαιόλαδο στους Αμερικανούς», εξηγεί ο Ελληνοαμερικανός Γιάννης Ανδριανός. «Με 120 θερμίδες η κουταλιά, δεν μπορεί κανείς να καταναλώσει ένα τέταρτο ελαιόλαδου τη μέρα. Μπορεί όμως ένα μπουκαλάκι αναψυκτικό». Έτσι δημιουργήθηκε το Olive Water, που παράγεται από ψυχρή έκθλιψη από τη φλούδα, τη σάρκα και το κουκούτσι της ελιάς, αντιστοιχεί στις ιδιότητες ενός τέταρτου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και διατίθεται σε γεύση τζίντζερ/λάιμ και βερίκοκο/καρύδα». Γεννημένοι στην Καλιφόρνια από Έλληνες γονείς, οι Γιάννης και Θανάσης Ανδριανός δεν είναι ούτε 30 χρόνων, έρχονται συχνά στην Ελλάδα για να επισκεφτούν τους οικογενειακούς ελαιώνες και έχουν μεγάλα σχέδια για την εταιρία τους Evee. Ήδη, το Οlive Water ήταν υποψήφιο για Nexty Award στην Εxpo West, τη σημαντικότερη έκθεση φυσικών προϊόντων, όχι μόνο για την ιδέα και το design, αλλά και για την πράσινη φιλοσοφία του. —www.olivewater.com

Γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έφυγαν για μεταπτυχιακό και το 2012 επέστρεψαν για να δημιουργήσουν την πρώτη μικροζυθοποιία στη Θεσσαλονίκη, που παράγει τη φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα Άλη. «Οι μικροζυθοποιίες είναι μεγάλη παράδοση. Από τη Νέα Υόρκη και το Μπέλφαστ μέχρι τη Βαρκελώνη και τη Στοκχόλμη δημιουργούνται εργαστήρια όπου ο καθένας παράγει τη δική του φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα», εξηγεί η Λίνα Δόμβρου, μία εκ των τεσσάρων της παρέας, μαζί με τους Νίκο Ρόιδο, Θωμά Ευαγγελόπουλο και Αντώνη Μουστάκα. Στη Στοκχόλμη μάλιστα βρίσκεται το περίφημο μπαρ Mikkeller με το μικροζυθοποιείο από πίσω, όπου όλη η πόλη δοκιμάζει νέες σοδειές. Στην Ελλάδα η τάση ήρθε πρόσφατα, με δυναμικές προσπάθειες σε κάθε περιοχή: από την Crazy Donkey και τη Volkan στη Σαντορίνη μέχρι τη Voreia στις Σέρρες και τη Νήσο στην Τήνο. Τελικά, τα πρώτα μπουκάλια της Άλη κυκλοφόρησαν το Φεβρουάριο του 2015. «Η Άλη αντιπροσωπεύει μια αλη-θινή μπύρα», διευκρινίζει η Λίνα. Το μικροζυθοποιείο βρίσκεται στη Σίνδο και παράγει προς το παρόν γύρω στις 20.000 φιάλες, την Άλη Weiss, κατά τον γερμανικό τύπο, σταρένια, με πλούσιο αφρό και φρουτώδη αρώματα, και την India Pale Ale (Ι.P.A.), κεχριμπαρένια, αρωματική, με νότες εσπεριδοειδών. —www.alibeer.gr

Fresh start-6

Η Ελλάδα στο κουτί από τη MonthlyFlavors. Μια πρόταση που μέσα σε τρεις μήνες έχει αποκτήσει ευρύ δίκτυο στο εξωτερικό.

Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν μπορούσες να την κλείσεις σε ένα κουτί; «Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα για το MonthlyFlavors», εξηγεί ο Γιάννης Βούλτσης, που με τον Πάνο Παπαδόπουλο –μόνιμο, σχεδόν, κάτοικο Σαν Φρανσίσκο– είχαν την έμπνευση να συγκεντρώνουν κάθε μήνα τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας και να τα στέλνουν σε συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. «Κάθε μήνα το κουτί μας περιλαμβάνει διαφορετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μαζί με ελληνικές συνταγές και, παρόλο που είμαστε μόλις τρεις μήνες στην αγορά, έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο από Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία μέχρι σκανδιναβικές χώρες και, βέβαια, Ελλάδα». Τον επόμενο μήνα, ο Γιάννης Βούλτσης θα μιλήσει στο συνέδριο Reload Greece στο Λονδίνο, γιατί επιμένει ότι το brand name Greece είναι σήμερα πιο επιδραστικό από ποτέ! —monthlyflavors.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT