Συμφωνία Ελλάδας – Frontex για επέκταση δραστηριοτήτων στα σύνορα με ΠΓΔΜ

Συμφωνία Ελλάδας – Frontex για επέκταση δραστηριοτήτων στα σύνορα με ΠΓΔΜ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου θα βοηθήσει με την εγγραφή των μεταναστών, ενώ η αποστολή πρόσθετου προσωπικού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών – μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά» δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι. Άλλωστε η ενίσχυση της  λειτουργίας της Frontex στα ελληνικά νησιά και στην παροχή βοήθειας στην καταγραφή των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων που έγινε τον Οκτώβριο.

Η Frontex σύμφωνα με την ανακοίνωσή της έχει ήδη βοηθήσει τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών καθώς έχει σήμερα 195 άτομα προσωπικό στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές και βοηθούν στην αναγνώριση των μεταναστών και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, η Frontex έχει περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, ο Frontex κάλεσε τα κράτη – μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή