Yves Morieux: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, από το «Εγώ» στο «Εμείς»

Yves Morieux: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, από το «Εγώ» στο «Εμείς»

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως συνεταίρος του γραφείου της εταιρείας The Boston Consulting Group στην Ουάσιγκτον, ο Yves Morieux έχει εργαστεί σε 40 διαφορετικές χώρες, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 500 εταιρείες. Αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας ήταν η συγγραφή του βιβλίου «Smart Simplicity» με έξι κανόνες για τις σύγχρονες επιχειρήσεις στο νέο, σύνθετο παγκοσμιοποιημένο τοπίο. Σύμφωνα με το δείκτη πολυσυνθετότητας της BCG, η επιχειρησιακή πολυπλοκότητα έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η οργανωσιακή πολυπλοκότητα -δηλαδή ο αριθμός των δομών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων- έχει πολλαπλασιαστεί 35 φορές. Με διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης, ο κ. Morieux γράφει τακτικά σε οικονομικά έντυπα, όπως στα Harvard Business Review, The Economist και The Wall Street Journal. Θα βρεθεί στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου για την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Η BCG κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα με τις «100 καλύτερες εταιρείες για να εργάζεται κανείς» του περιοδικού Fortune.

Γιατί στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει η δουλειά τους;

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην εργασία τους: αντικρουόμενες οδηγίες και έλλειψη αναγνώρισης για τις προσπάθειές τους.

Δεν ήταν πάντα έτσι;

Οχι. Πρόκειται για σχετικά νέο φαινόμενο, που έγκειται στο ότι οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Οι μάνατζερ σήμερα γνωρίζουν πολύ καλά τη δομή της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, αλλά σπάνια τι πραγματικά κάνει κάθε εργαζόμενος. Ακόμη και σε σχετικά μικρές εταιρείες οι περισσότεροι μάνατζερ περνούν το χρόνο τους σε συσκέψεις ή αναλύοντας οικονομικούς δείκτες.

Δεν είναι σημαντικά όλα αυτά για την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης;

Ναι, αλλά η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο, για να παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική, θα πρέπει να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον πολλαπλασιασμό της ανθρώπινης ευφυΐας στο χώρο εργασίας. Οι θεωρίες μάνατζμεντ που βασίζονται στο έργο του Frederick Taylor πριν από 100 χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες κάθε μέρα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ξεκάθαρες οδηγίες και να τις εφαρμόζουν ανεξάρτητα από το εάν είναι σωστές ή λάθος, είναι ξεπερασμένες.

Τι εννοείτε με τον όρο «πολυπλοκότητα»;

Οι εταιρείες σήμερα πρέπει να ικανοποιούν πολύ περισσότερες ανάγκες από ό,τι στο παρελθόν. Δεν ζούμε στον κόσμο του Χένρι Φορντ, ο οποίος παινευόταν ότι οι πελάτες του μπορούσαν να έχουν ό,τι χρώμα αυτοκίνητο επιθυμούσαν αρκεί να ήταν… μαύρο και ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν ζευγάρια χέρια, χωρίς το σώμα!

Πώς πολλαπλασιάζεται η ευφυΐα στο χώρο της εργασίας;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η ενθάρρυνση της συνεργασίας. Οπως στη σκυταλοδρομία, η συνεργασία είναι που δημιουργεί αξία, παρόλο που δεν είναι εύκολο να μετρηθεί η συνεισφορά του κάθε δρομέα στην ταχύτητα του επομένου.

Τότε ποιο είναι το κίνητρο για έναν εργαζόμενο να συνεργαστεί και να μη… λουφάξει, αφήνοντας άλλους να κάνουν τη δουλειά;

Η συνεργασία δεν μετριέται, όμως μπορεί να γίνει αντικείμενο παρατήρησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι μάνατζερ να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας και να είναι αυτόπτες μάρτυρες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lego συνηθίζει να λέει ότι οι μάνατζερ δεν πρέπει να κατηγορούν τα άτομα για την αποτυχία, αλλά για την αποτυχία να βοηθήσουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Πρακτικά πώς λειτουργεί η συνεργασία προς όφελος της επιχείρησης;

Πρέπει να δημιουργούνται καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ότι η συνεργασία θα είναι προς όφελός τους. Για παράδειγμα, εάν ένας σχεδιαστής αυτοκινήτων γνωρίζει ότι σε τρία χρόνια θα είναι υπεύθυνος και για τον προϋπολογισμό επισκευών κάτω από την εγγύηση, θα θελήσει να συνεργαστεί με το συνεργείο και κατά την αρχική φάση του σχεδιασμού.

Τα σεμινάρια δημιουργίας καλύτερου κλίματος;

Είναι για τα σκουπίδια! Εντελώς αντιπαραγωγικά. Η αλήθεια είναι ότι, όσο περισσότερο οι άνθρωποι συμπαθούν ο ένας τον άλλο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συνεργαστούν. Γιατί νομίζετε ότι οι περισσότεροι έχουμε δύο τηλεοράσεις στο σπίτι μας; Ετσι ώστε να μη χρειάζεται να συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε για το ποια προγράμματα θα παρακολουθήσουμε. Αφήστε που όλα αυτά τα σεμινάρια προϋποθέτουν πρόσθετη δουλειά, και μάλιστα τα Σαββατοκύριακα.

Ο έξυπνος εργαζόμενος είναι και ευτυχισμένος εργαζόμενος;

Οι άνθρωποι πάντα γίνονται πιο χαρούμενοι όταν τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ευφυΐα τους για να συνεργαστούν και να φέρουν αποτελέσματα αντί να πρέπει συνέχεια να προστατεύονται από τους άλλους. Αντίθετα, νιώθουν ότι χάνουν κάθε νόημα και σκοπό όταν πρέπει να υπάγονται σε αυστηρές δομές.

Μήπως όλα αυτά είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα, όπου πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους;

Αισθάνομαι πως οι Ελληνες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο πολύπλοκο περιβάλλον εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Γι’ αυτό και οι κανόνες του smart simplicity είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα σας. Τα παραδοσιακά εργαλεία δεν λειτουργούν πια.

Οι θεωρίες σας έχουν δοκιμαστεί από άλλους πλην της BCG;

Οχι αλλά χρησιμοποιούμε αυτήν τη μέθοδο με τεράστιες επιχειρήσεις που ηγούνται παγκοσμίως στους κλάδους τους.

Και πώς μετριέται η επιτυχία σας;

Πρώτα από όλα με παραδοσιακούς δείκτες, όπως η ικανοποίηση των πελατών και η παραγωγικότητα, και, δεύτερον, με την αύξηση της ικανοποίησης των ίδιων των εργαζομένων.

Η BCG έχει χάσει πελάτες στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης;

Δεν νομίζω. Επενδύουμε σε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας.

Εχετε χάσει χρήματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Δεν μετράμε τα κέρδη μας ανά κράτος. Είμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Τι κάνει την BCG καλό μέρος για δουλειά;

Εφαρμόζουμε τους κανόνες στο βιβλίο μας και προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο πολυποίκιλοι γίνεται. Γιατί πρέπει μόνο οι άνδρες να γίνονται συνεταίροι; Ή να παίρνουν μόνο οι γυναίκες άδεια τοκετού; Ή να προσλαμβάνει κανείς μόνο πτυχία business; Εμείς προσπαθούμε να είμαστε ανοικτοί σε ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα, αρκεί να μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες μας με τις γνώσεις τους.

Δίνετε και καλούς μισθούς;

Οχι αστρονομικά ποσά, αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοί μας νιώθουν πως πληρώνονται καλά γι’ αυτό που προσφέρουν.

Πού κατατάσσετε την Ελλάδα σε επίπεδο επιχειρηματικότητας σε σχέση με τα άλλα κράτη που γνωρίζετε;

Δεν θέλω να απαντήσω επιπόλαια. Ομως μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει παράδοση στην επιχειρηματικότητα που δεν έχουν άλλα κράτη. Οι εμβληματικοί Ελληνες, όπως ο Ωνάσης, ήταν επιχειρηματίες που ξεκίνησαν από το τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT