Συνελήφθη ο επικεφαλής της κινεζικής Fosun

Συνελήφθη ο επικεφαλής της κινεζικής Fosun

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν αισθητές οι «σεισμικές δονήσεις» που προκάλεσε χθες στις διεθνείς αγορές η είδηση της εξαφάνισης του ισχυρού ανδρός του κινεζικού ομίλου Fosun International, Γκούο Γκουανγκτσάνγκ. Και αυτό διότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κινεζική εταιρεία συμμετοχών ελέγχει το 13,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης Folli-Follie και συμμετέχει επίσης και στο σχήμα, υπό τη Lamda Development, που έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Διεθνή μέσα θεωρούν πιθανό να έχει συλληφθεί από τις Αρχές ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος για υπόθεση διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία πως ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, αποκαλούμενος Κινέζος Ουόρεν Μπάφετ, αγνοείται οδήγησε αρχικά σε μεγάλες πιέσεις των χρεογράφων της Fosun International και εντέλει αναστολή διαπραγμάτευσής τους. Συχνός επισκέπτης της Ελλάδας, συνδέθηκε με υποθέσεις διαφθοράς για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες όταν το κινεζικό πρακτορείο Xinhua δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γκούο είχε παλαιότερα πουλήσει έναντι ύποπτα χαμηλής τιμής ακίνητα στον επικεφαλής τότε της Shanghai Friendship Group, Ουάνγκ Ζόνγκναν, που έχει καταδικαστεί πλέον σε 18 χρόνια κάθειρξη.

Η Fosun International είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και επτά από τις θυγατρικές της είναι εισηγμένες και στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σέτζεν. Βασικές δραστηριότητες και επενδυτικές συμμετοχές της είναι στον ασφαλιστικό κλάδο (Yong΄an Insurance), στη φαρμακοβιομηχανία (Fosun Pharma), στο real estate (Forte και Resource Property), στη χαλυβουργία (Nanjing Iron & Steel), στο λιανεμπόριο (Yuyuan) και στον τουρισμό, όπου στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνεται και ποσοστό ελέγχου στο μετοχικό κεφάλαιο της Club Med. Ελέγχει επίσης αλυσίδες λιανεμπορίου και εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων με περισσότερα από εννέα χιλιάδες καταστήματα στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή