Ν.Δ.: στρατηγική «τελικής ευθείας» από τους τέσσερις

Ν.Δ.: στρατηγική «τελικής ευθείας» από τους τέσσερις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη σεναρίων με επίκεντρο την 21η Δεκεμβρίου, την επομένη δηλαδή των εκλογών, έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατία, ενώ απομένουν 8 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Με τις, όποιες, μετρήσεις κοινής γνώμης να δίνουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τη δυναμική των υποψηφίων, οι τέσσερις διεκδικητές επιδιώκουν, στα 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι τις κάλπες, να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους:

• Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης να αποκαταστήσει τυχόν βλάβες από την εκλογική αστοχία του Νοεμβρίου και να επανασυσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο, προκειμένου να διασφαλίσει όχι μόνον την πρωτιά αλλά και ένα ποσοστό που θα τον καθιστά αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο.

• Οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τη μία θέση που οδηγεί στη δεύτερη Κυριακή και, παράλληλα, ένα ποσοστό που θα τους διατηρεί με αξιώσεις στη διεκδίκηση της ηγεσίας.

• Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης να καταγράψει μια καλή επίδοση που θα δικαιώνει όχι μόνον την προεκλογική του προσπάθεια αλλά και την απόφασή του να μείνει μέχρι τέλους στην κούρσα, παρά τις προτάσεις για απόσυρση υπέρ άλλου υποψηφίου, που του υποβλήθηκαν.

Αναλόγως του βαθμού επίτευξης του ενός ή του άλλου στόχου των υποψηφίων, σχηματοποιείται και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ν.Δ. Ο κ. Μεϊμαράκης, που επανέκαμψε δυναμικά στην προεκλογική μάχη, επιδιώκει ένα αποτέλεσμα που, ει δυνατόν, θα κρίνει, ακόμη και χωρίς το τυπικό του 50%+1, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Συνεργάτες του επιμένουν ότι κινείται σε υψηλά ποσοστά άνω του 40% ενώ, με δεδομένο το «ντέρμπι» μεταξύ Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα, διαβλέπουν διψήφια διαφορά από τον δεύτερο. Προς ενίσχυση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη κινείται δραστήρια τα τελευταία 24ωρα το «καραμανλικό» στρατόπεδο, σε πείσμα των διαρροών που υπήρξαν για «αποστάσεις ασφαλείας» απέναντι στον τέως πρόεδρο του κόμματος.

Στον αντίποδα, οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας επιδιώκουν την αύξηση των δικών τους απόλυτων ποσοστών, ώστε και ως αουτσάιντερ να έχουν ισχυρές πιθανότητες νίκης στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, εκτιμά ότι εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, θα κερδίσει, τελικά, και την ηγεσία. Αποκλείει το ενδεχόμενο αποχώρησής του, ακόμη κι αν υπολείπεται σημαντικά, καθώς, εμφανώς, προσδοκά τη στήριξη των κ. Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα. Αντίστοιχες αναλύσεις περί συσπείρωσης του τρίτου και του τέταρτου της κούρσας γίνονται και στο στρατόπεδο του 37χρονου περιφερειάρχη, οι συνεργάτες του οποίου θεωρούν ως επικοινωνιακό κατασκεύασμα τη δυναμική που φέρεται να εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Είναι αρκετά πιθανό η μάχη να κριθεί στον πρώτο γύρο. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα φτάσουμε στο 50+1%, γιατί είναι πολλοί οι υποψήφιοι, όμως δεν αποκλείεται», επεσήμανε ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, διατηρώντας προφανώς για τον εαυτό του το δικαίωμα κατάκτησης της πρώτης θέσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή