Σαφείς αποστάσεις από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Σαφείς αποστάσεις από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς και υψηλοτάτων τόνων επιθέσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και η έκδηλη απροθυμία των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας να προσφέρουν μέσω παρεμβάσεών τους στήριξη στη νέα κρίσιμη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα.

Οι παριστάμενοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου απέμειναν μόνοι να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές για τα «κόκκινα» δάνεια, το μισθολόγιο για το Δημόσιο, τις συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, που μεταξύ άλλων επιχειρείται να ρυθμιστούν μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα χθες, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανώς ενοχλημένος από την ένταση της κριτικής τόνισε, σε μια αποστροφή της παρέμβασής του: «Κάνω ό,τι μπορώ υπό δύσκολες συνθήκες και εδώ μέσα και εκτός», ενώ λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, αναφερόμενος στη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων, σημείωνε: «Υπέγραψα με πολύ πόνο τη σύμβαση, με την οποία διαφωνούμε».

Σε κλίμα έντασης

Η ένταση έγινε αμέσως αισθητή, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για την επιλογή της να επιδιώξει την ψήφιση ακόμη ενός νομοσχεδίου με τη μορφή του «κατεπείγοντος». Σε δεύτερο επίπεδο, οι επικριτές της κυβέρνησης επιχειρούσαν με τις τοποθετήσεις τους να καταδείξουν την ανακολουθία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι άλλα έλεγαν στους πολίτες πριν από τις εκλογές και εντελώς διαφορετική πολιτική ακολουθούν ως κυβέρνηση, ενώ δεν έλειψαν και επιμέρους επικρίσεις, όπως για τις ρυθμίσεις σχετικά με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τα αεροδρόμια. «Υπάρχει παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας», σχολίασε με έμφαση ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης. «Ο νέος τίτλος του κ. Τσακαλώτου είναι “υπουργός Οικονομικών και Κατεπείγοντος”», είπε από την πλευρά του ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ γίνονται τιμητές των διαδικασιών, διαδραματίζουν σήμερα τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση», είπε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου: Ψηφίζετε όσα λέγατε ότι δεν θα κάνετε. Δέχεστε όλα όσα σας λέει το κουαρτέτο». ανέφερε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι). Οταν λάμβαναν τον λόγο για να επιχειρήσουν να αντικρούσουν την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης οι παριστάμενοι υπουργοί, καταγράφονταν πολλές φωνές και αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της επιτροπής Γερ. Μπαλαούρα να προσπαθεί να επιβάλει πολλές φορές την τάξη («Για ηρεμία, τι κάνετε τώρα;», είπε κάποια στιγμή από την έδρα με ένταση στη φωνή), ενώ δεν έλειψαν και προσωπικοί διαξιφισμοί: «Είστε αγενής που με διακόπτετε, είστε απλώς αγενής, τελεία και παύλα», φώναξε διαμαρτυρόμενος ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου όταν ο «γαλάζιος» Ι. Βρούτσης επιχείρησε να θέσει στον κ. Τσακαλώτο ερωτήσεις κατά την ώρα της ομιλίας του. Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, τα ξίφη τους διασταύρωσαν και οι κ. Χατζηδάκης και Σπίρτζης, με αφορμή τα επικριτικά σχόλια του πρώην υπουργού της Ν.Δ.:

Κ.Χ.: «Κάνετε το απόλυτο τίποτα. Είστε κυβέρνηση της απόλυτης απραξίας».

Χρ.Σπ.: «Το απόλυτο τίποτα το βρήκαμε από εσάς, κ. Χατζηδάκη».

Κ.Χ.: «Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;».

Χρ.Σπ.: «Εμείς σας τρελαίνουμε δωρεάν».

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι μετά τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης, οι βουλευτές μέλη των επιτροπών άρχισαν να αποχωρούν. Λίγο πριν από το τέλος, αργά το βράδυ, στη συνεδρίαση παρόντες δεν ήταν περισσότεροι των 10, από τα συνολικά περίπου 100 μέλη των δύο επιτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή