«Τέλος» η ρύθμιση περί δίωξης των καταληψιών

«Τέλος» η ρύθμιση περί δίωξης των καταληψιών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1999 ο τότε υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, έχοντας «δεινοπαθήσει» από τις καταλήψεις σχολείων από μαθητές που αντιδρούσαν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ποινικοποίησε τις μαθητικές καταλήψεις. Δεκαέξι χρόνια μετά, και ενώ οι καταλήψεις σχολείων απέκτησαν εθιμικό χαρακτήρα, ο νυν υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καταργεί τη ρύθμιση Αρσένη, κάνοντας λόγο για δημοκρατικές διεκδικήσεις των μαθητών. Ειδικότερα, στο ν/σ που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία καταργείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τις 4 Δεκεμβρίου 1999, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για τους καταληψίες σχολείων. «Οποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως» έλεγε η ΠΝΠ περί «ομαλής λειτουργίας των σχολείων», όπως τιτλοφορήθηκε.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι με την κατάργηση της διάταξης (η ΠΝΠ κυρώθηκε με νόμο του 2000) «αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της σχολικής ζωής με την αποποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Η κατάργηση της ΠΝΠ κρίνεται αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι ανήλικοι από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης λόγω των δημοκρατικών διεκδικήσεών τους. Αλλωστε, η τέλεση αξιοποίνων πράξεων στον χώρο του σχολείου τιμωρείται από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τους μαθητές και τους γονείς ανήλικων μαθητών, οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων». Η παράγραφος 3 του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει εξάμηνη φυλάκιση, χωρίς να μιλά για αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Από την άλλη, δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο αναπλήρωσης (ρυθμίζεται με τον νόμο 4326/2015) των χαμένων διδακτικών ωρών, σε περίπτωση μαθητικών καταλήψεων.

Με άλλη ρύθμιση, ορίζεται ότι η διοικούσα επιτροπή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου μπορεί να αποφασίσει άλλο τρόπο πλην της κλήρωσης για την επιλογή φοιτητών (π.χ. μοριοδότηση κριτηρίων). Τη ρύθμιση έχει προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Τέλος, στο ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανεπιστήμια παρουσιάζονται ως ΑΕΙ σε αντιδιαστολή με τα ΤΕΙ. Μετά το 2000 τα ΤΕΙ είχαν «ανωτατοποιηθεί», και έκτοτε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ήταν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ωστόσο, πολλοί ως ΑΕΙ εννοούσαν μόνο τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, ΤΕΙ για να διατρανώσουν τον ανώτατο χαρακτήρα τους έχουν προσθέσει το «Α» στον τίτλο τους: ΑΤΕΙ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT