Διαμαρτυρία συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής

Διαμαρτυρία συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι συνταξιούχοι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, διεκδικώντας λύσεις σε μια σειρά από ασφαλιστικά παράδοξα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι λόγω της κατακερματισμένης και πολλές φορές αλληλοκαλυπτόμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 150 γυναίκες συνταξιούχοι της Εμπορικής, επειδή δεν ενημερώθηκαν για την αλλαγή της νομοθεσίας σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ (ως διάδοχα ταμεία του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ της Εμπορικής), βρίσκονται αντιμέτωπες με το εξής πρόβλημα: Το ΕΤΕΑ τούς ζητεί αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις 5 ετών, τις οποίες λάμβαναν από το επικουρικό, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, από το ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ, που επίσης δεν τις ενημέρωσε ότι έπρεπε να ασφαλιστούν σε αυτό και όχι στο ΕΤΕΑ, δεν καταβάλλει αναδρομικά συντάξεις. Στην πράξη οι συγκεκριμένες συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την αδυναμία του ΕΤΕΑ και του ΙΚΑ να συνεννοηθούν. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος Συνταξιούχων της Εμπορικής, το ΕΤΕΑ δεν ενημέρωσε τις συνταξιούχους ότι, λόγω αλλαγής του νόμου, περιορίζεται στην καταβολή επικουρικής σύνταξης και ότι την κύρια σύνταξη τη δικαιούνται πλέον από το ΙΚΑ.

Οι εν λόγω ασφαλισμένες δεν έκαναν αίτηση στο ΙΚΑ. Το ΕΤΕΑ όχι μόνο ζητεί αλλά παρακρατεί συντάξεις που κατά περίπτωση ανέρχονται ακόμη και σε 60.000 ευρώ, καίτοι για το ίδιο διάστημα το ΙΚΑ δεν χορηγεί (αναδρομικά) συντάξεις. Οι συνταξιούχοι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να γίνει συμψηφιστική εγγραφή μεταξύ των δύο ταμείων. Παράλληλα διαμαρτύρονται γιατί η προηγούμενη διοίκηση του ΕΤΕΑ επέβαλε μείωση 5,2% στο σύνολο των συντάξεών τους από 1/7/2014, καίτοι η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στις επικουρικές συντάξεις. Ως γνωστόν το ΕΤΕΑ, ως διάδοχος του ΤΕΑΠΕΤΕ, δίνει πλήρεις παροχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) στους συνταξιούχους της Εμπορικής, έως τη συμπλήρωση των συμβατικών ορίων ηλικίας και τη λήψη της κύριας από το ΙΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή