Προβληματίζει ο «διπλός λόγος» των στελεχών

Προβληματίζει ο «διπλός λόγος» των στελεχών

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αντίδοτο στην υποτονική δημόσια παρουσία υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη στιγμή που η κυβερνητική ηγεσία ξεσπαθώνει με κάθε αφορμή κατά του μιντιακού συστήματος για υποβάθμιση του κυβερνητικού έργου, το επιτελείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζει πλέον ότι είναι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζονται τουλάχιστον απρόθυμα να βγουν μπροστά και να υπερασπισθούν το έργο αυτό. Μάλιστα, η απροθυμία αποτυπώνεται σχεδόν σε κάθε δημόσιο βήμα, είτε αυτό είναι η Βουλή είτε τα μέσα ενημέρωσης, με χαρακτηριστική την απορία την οποία διατύπωσε πρόσφατα κομματικό στέλεχος, που διερωτήθηκε «γιατί οι υπουργοί μας δεν βγαίνουν στην τηλεόραση;».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν και με τον τρόπο αυτό εν μέρει δικαιολογούν τη στάση υπουργών και βουλευτών, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κινηθεί στο δύσβατο μονοπάτι των μνημονιακών υποχρεώσεων, να νομοθετήσει σκληρά μέτρα, τα οποία είναι δύσκολα στην υπεράσπισή τους, καθώς συχνά το περιεχόμενό τους είναι απολύτως αντίθετο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις βασικές κατευθύνσεις μιας πολιτικής με αριστερό πρόσημο. Βεβαίως, το σημαντικό είναι ότι, παρά τις διαφωνίες, την εκ των έσω αποδόμηση μέτρων που ψηφίζονται από τη Βουλή ακόμα και από υπουργούς και την ισχνή υπεράσπιση των κυβερνητικών νομοθετημάτων, τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρνει να προχωρά, έστω και με την ψαλιδισμένη δύναμη των 153 βουλευτών.

Προβληματισμός

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, πάντως, εμφανίζονται προβληματισμένοι για το κατά πόσον πείθει τους πολίτες η τακτική που έχει υιοθετηθεί από υπουργούς και βουλευτές να τοποθετούνται κατά των όσων η κυβέρνηση προωθεί. Βεβαίως, η αρχή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «διαφωνούμε με το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπογράψαμε, αλλά θα την εφαρμόσουμε». Οι υπουργοί, ωστόσο, προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα. Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος καθυστέρησε την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, για να δηλώσει από τη Βουλή ότι έβαλε «με πόνο» την υπογραφή του σε μια σύμβαση με την οποία διαφωνεί.

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος, στη συζήτηση τροπολογίας που ο ίδιος κατέθεσε για την επιστροφή στην Ε.Ε. παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, δήλωσε ότι όσο εκείνος είναι υπουργός, η τροπολογία δεν θα εφαρμοσθεί.

Αυτός ο δυϊσμός των κυβερνητικών στελεχών, που εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται εαυτούς, ενώ είχε θεωρηθεί ότι μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης, πλέον έχει αρχίσει να θεωρείται επισφαλής πρακτική και εκτιμάται ότι η ανοχή των πολιτών έναντι αυτής αρχίζει να εξαντλείται. Οπως και η ανοχή έναντι μιας κυβέρνησης που, όντας απρόθυμη να υπερασπισθεί το έργο της, επιλέγει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση.

Ακόμα και οι υπουργοί, πάντως, που δεν έχουν επιλογή άλλη από το να υπερασπισθούν στη Βουλή τα μέτρα που φέρνουν, όπως το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του ενός δισ. ευρώ, αισθάνονται μεγάλη μοναξιά, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να λάβουν τον λόγο και να υπερασπισθούν τα νομοθετήματα, είναι πολύ λίγοι, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις Επιτροπές.

Καμιά στήριξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από κυβερνητικούς βουλευτές να λάβουν τον λόγο ακόμα και στο νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα», τουλάχιστον στην εγγραφή ομιλητών που έγινε για τη συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές, καθώς δεν έφτασε στην Ολομέλεια. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ενημερωτικά σημειώματα που συντάσσονται από τα αρμόδια υπουργεία με οδηγίες προς τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη για την υπεράσπιση των νομοθετημάτων που καταρτίζονται, ουσιαστικά μένουν στα αζήτητα.

Η αγωνία για την απροθυμία και τη δυσθυμία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, είναι εμφανής. Ο κ. Τσίπρας, έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα, απευθύνθηκε και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής προς τα κομματικά στελέχη, ζητώντας τους να βγουν στην κοινωνία και να μιλήσουν για το έργο και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλο Βατερλώ

Το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης προωθήθηκε στη Βουλή βιαστικά, ως αντίδοτο στα δύσκολα νομοσχέδια που έφερε το τελευταίο διάστημα στη Βουλή. Ο σχεδιασμός ήταν να φύγουν οι βουλευτές για τις διακοπές των Χριστουγέννων έχοντας να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους ένα θετικό μήνυμα, ότι η κυβέρνηση, παράλληλα με τα σκληρά μέτρα που είναι υποχρεωμένη από τη συμφωνία να ψηφίσει, υλοποιεί πολιτικές με φιλολαϊκό πρόσημο για την ενίσχυση των πλέον αδυνάτων.

Τελικά η υπόθεση εξελίχθηκε σε επικοινωνιακό Βατερλώ για την κυβέρνηση, που υποχρεώθηκε, μπροστά στην αντίδραση των δανειστών και την απειλή να μην εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ., να το αποσύρει, τουλάχιστον προσωρινά, από τη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή έφερε αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για ελλιπή συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα, η σπουδή πολλών υπουργών να βάλουν στο πολυνομοσχέδιο πάσης φύσεως άσχετες και συχνά ρουσφετολογικές τροπολογίες, έφερε επίσης δυσαρέσκεια στην κυβερνητική ηγεσία, καθώς θεωρήθηκε ότι με τον τρόπο αυτό αδυνατίζει ο χαρακτήρας που η κυβέρνηση ήθελε να προσδώσει στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT