Καθοριστική για τον ρόλο του κόμματος εντός Κοινοβουλίου η νέα ηγεσία της ΝΔ

Καθοριστική για τον ρόλο του κόμματος εντός Κοινοβουλίου η νέα ηγεσία της ΝΔ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρση της εκκρεμότητας περί την ηγεσία της ΝΔ, έχει αναμφισβήτητη σημασία για την εικόνα αλλά και το ρόλο του κόμματος εντός Κοινοβουλίου. Η διπλή εκλογική ήττα εντός του 2015 και η εκκίνηση της διαδικασίας διαδοχής, με όλες τις συγκρουσιακές εσωκομματικές παραμέτρους της, είχαν εμφανέστατη αρνητική επίδραση στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Μα είναι εικόνα αυτή που έχετε;», ήταν η ερώτηση προς παλαιό κοινοβουλευτικό της ΝΔ, με κατά καιρούς–ειδικά δε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια- καθοριστική συμβολή ως προς το συντονισμό των βουλευτών της ΝΔ. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 15 βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα θέμα προφανώς μείζονος σημασίας: για φαινόμενα διαφθοράς «στα σπλάχνα της κυβέρνησης». Παρόντες ήταν τρεις βουλευτές… Ελάχιστα 24ωρα πριν, κατά την διαδικασία  ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει η ΝΔ επί κυβερνητικού νομοσχεδίου, απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές της!

«Μα τί περιμένεις όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση;» ήταν η απάντησή του εν λόγω κοινοβουλευτικού στελέχους, «δείχνοντας» προς τη σημερινή ημέρα και εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί δεύτερος γύρος και αρχηγός να εκλεγεί την πρώτη Κυριακή. Η γλώσσα του σώματός του -κίνηση ώμων προς τα πάνω, άνοιγμα χεριών σε στάση «απόγνωσης»- καταδείκνυε το βάθος του προβληματισμού για την κατάσταση.

Πολλοί συνάδελφοί του το τελευταίο διάστημα, ανάλογη εικόνα μετέδιδαν: σχολίαζαν διαρκώς ότι η παράταση της εκκρεμότητας όχι μόνο τροφοδοτεί διαλυτικές τάσεις, αλλά και –κυρίως, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν- δίνει την αίσθηση πως η κυβέρνηση δρα ανεξέλεγκτη «συνεχίζοντας χωρίς αντίπαλο δέος την καταστροφική πολιτική της».

Πέραν, όμως, της αμιγώς εσωκομματικής-ενδοπαραταξιακής βαρύτητάς της, η εκλογή νέου προέδρου στην ΝΔ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον Ναό της Δημοκρατίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα ευρύτερης πολιτικής σημασίας: από χρονικής απόψεως, το πρώτο κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί η νέα ηγεσία να διαχειριστεί είναι εκείνο το οποίο αφορά την επανασύσταση τουλάχιστον δύο Ανεξαρτήτων Αρχών: του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής προσφάτως έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν άμεσα μετά την εκλογή νέου Προέδρου της ΝΔ να ληφθούν αποφάσεις με ευρύτατη συναίνεση (δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το Σύνταγμα και ο Κανονισμός απαιτούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων), αλλιώς θα προχωρήσουν σε λύση του γόρδιου δεσμού μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας. Βιάζονται, ειδικά για το ΕΣΡ, καθώς ως γνωστόν θέλουν να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Θα εκλεγεί πρόεδρος σήμερα; Ποιός θα είναι; Και ποιά απόφαση θα λάβει εν προκειμένω; Απαντες εκτιμούν ότι από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης απόφασης θα διαφανεί και η τάση της νέας ηγεσίας ως προς την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δυσχερές για την κυβέρνηση άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT