Στον δρόμο για το ασφαλιστικό επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες

Στον δρόμο για το ασφαλιστικό επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους για το ασφαλιστικό επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ενώνουν τις δυνάμεις τους ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους. Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου της Ενωσης Συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκου, «οι γραβάτες ξεσηκώθηκαν», που δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, φαρμακοποιοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, οδοντίατροι, χημικοί, φοροτεχνικοί και λογιστές έχουν δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης.

Με μαζικές κινητοποιήσεις επιδιώκουν την ανατροπή των προωθούμενων αλλαγών στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, υποστηρίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή τους θα εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα οδηγήσει σε αφανισμό το επιστημονικό δυναμικό του τόπου. Σήμερα, οι φορείς των επιστημόνων διοργανώνουν στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ενημέρωση προς όλους τους βουλευτές, ενώ την Πέμπτη στις 11.30 π.μ. έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή τόσο των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και της ΓΣΕΕ. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού έχει κλειστεί από το σύνολο των συνδικάτων στις 4 Φεβρουαρίου, με τις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ να καλούν εμπόρους και βιοτέχνες να μην ανοίξουν τη συγκεκριμένη μέρα τα μαγαζιά τους. Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Εργασίας αναμένει τις προτάσεις των φορέων έχοντας ήδη, όπως αποκάλυψε η «Κ», αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, όπως η τριετής μεταβατική περίοδος, η πρόβλεψη για 3 κόφτες στα εισοδήματα από 12.000 έως 30.000, ώστε συνολικά εισφορές και φόροι να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τους επαγγελματίες, και η ένταξη των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, για μια τριετία, σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς. 

Πάντως, οι φορείς φαίνεται να απορρίπτουν τις «διορθωτικές κινήσεις» του υπουργείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, η επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τους φόρους για τους μηχανικούς είναι από 90% έως 130%. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα φορο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που δεν οδηγεί σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αλλά σε εξοντωτικές επιβαρύνσεις ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα από 20.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Β. Αλεξανδρής, αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στην έλλειψη αναλογιστικών μελετών. Μάλιστα, παρουσίασε παραδείγματα που δείχνουν ότι ένας νέος δικηγόρος με 10ετή επαγγελματική πορεία και εισόδημα 20.000 ευρώ, με την πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώσει φόρο και εισφορές 14.000, ήτοι 69% του εισοδήματός του.

Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι οικονομολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποστήριξε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κ. Κόλλιας, σύμφωνα με τον οποίο, εάν συνυπολογίσουμε τον φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, για κάθε 10 ευρώ που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Οι εκπρόσωποι των φορέων υποστήριξαν ότι πρόκειται για φοροεισπρακτικό σχέδιο, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που ενισχύει τη φοροδιαφυγή, εκτίμησαν ότι αν τα μέτρα περάσουν θα καταστεί το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία ασύμφορο, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ επισήμαναν ότι με τις προωθούμενες αλλαγές στην πράξη τιμωρείται ο υπεύθυνος και συνεπής φορολογούμενος. Την αντίθεσή τους όσον αφορά με τις προωθούμενες αλλαγές εξέφρασαν επίσης και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον κ. Κατρούγκαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή