Κεντρώοι σύντροφοι ψάχνουν Οδυσσέα

Κεντρώοι σύντροφοι ψάχνουν Οδυσσέα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στην αριστερή Σκύλλα και τη δεξιά Χάρυβδη το ταλαίπωρο κέντρο δεν νιώθει και τόσο καλά τελευταία. Δεν βρίσκεται, βλέπετε, ένας Οδυσσέας να οδηγήσει το καράβι, αν και υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι: ο Στ. Θεοδωράκης σε εκδοχή τρωικού χίπστερ, η Φώφη Γεννηματά σε θηλυκή ομηρική βερσιόν, ο Ευ. Βενιζέλος σε ευτραφέστερη αλλά πολυμήχανη κόπια, και ο Γ. Παπανδρέου, που μοιάζει να έχει πάει στην Ιθάκη τόσες φορές, όσες πάνε τα θαλάσσια ταξί στις Σπέτσες το καλοκαίρι. Το πρόβλημα όμως, παραμένει: όλο και πιο πολλοί κεντρώοι βλέπουν για Οδυσσέα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως ο Λ. Γρηγοράκος, που ως άλλος Κύκλωπας τιμωρήθηκε για τη μυωπική του όραση με αποπομπή απ’ το νησί του ΠΑΣΟΚ, ή ο Ι. Φωτήλας του Ποταμιού που λοξοκοίταξε δεξιά και περιμένει τώρα σαν τους συντρόφους στο νησί της Κίρκης τι θα του ξημερώσει.

Εν τω μεταξύ, η μεν Κ.Ο. του Ποταμιού πηγαινοέρχεται στο κατάστρωμα με τον Στ. Θεοδωράκη να κοιτάζει το ΠΑΣΟΚ σαν εχθρικό σκαρί, η δε Φ. Γεννηματά διακηρύσσει στο «Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ» (δηλαδή σε όποιον πρασινοφρουρό έχει απομείνει) πως στο καράβι πρέπει ν’ ανέβουν «η Κεντροαριστερά, το Ριζοσπαστικό Κέντρο, η Σοσιαλδημοκρατία, η Οικολογία» και όποιος άλλος χαζεύει στη σοσιαλιστική αποβάθρα. Το σημαντικό άλλωστε, είναι ποιος θα κρατά το πηδάλιο, εξ ου και η Φ. Γεννηματά διαβεβαιώνει πως «θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία». Πλην, το πηδάλιο το καλοβλέπει κάθε wannabe Οδυσσέας. Οχι μόνο ο Β. Λεβέντης που από το βαρκάκι του επιμένει πως «το κέντρο είμαστε εμείς», ή ο Ευ. Βενιζέλος που νιώθει «καταλύτης και θεματοφύλακας» της προσπάθειας. Ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου ελπίζει. Γιατί μπορεί το ΚΙΔΗΣΟ να τσακίστηκε στην εκλογική ναυμαχία, όμως τώρα που κόβει πίτα για το 2016, ο αρχηγός του θέλει την πίτα ολόκληρη: «εμείς», λέει κρατώντας το μαχαίρι, «θα διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο». Αλλά πάλι, όπως θα θυμάστε απ’ τα σχολικά εγχειρίδια, η Οδύσσεια κράτησε μια πλήρη δεκαετία.

Ενώ απ’ το 2012, που ο τρωικός σοσιαλιστικός πόλεμος έληξε με Δούρειο ίππο την κάλπη, ούτε 4 χρόνια δεν έχουν περάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή