Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Βενεζουέλα με τους κατοίκους της να δοκιμάζονται από τις ελλείψεις βασικών αγαθών, αλλά το χρέος της εξακολουθεί να το εξυπηρετεί. Στόχος της είναι να αποφύγει τη στάση πληρωμών και μία δικαστική απόφαση για δέσμευση των υποδομών του πετρελαϊκού της κλάδου. Πρόσφατα αποπλήρωσε πλήρως ομόλογο 1,5 δισ. δολαρίων, απομυζώντας τα διαθέσιμά της σε ξένο νόμισμα και χρυσό. Κατά την εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων, η χώρα θα πτωχεύσει, απλώς δεν μπορούν να προβλέψουν το πώς και το πότε. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως η οικονομία συρρικνώθηκε δραστικά 5,7% το 2015 με τον (υπερ)πληθωρισμό επισήμως στο 180,9%. Το δε χρέος της ανήλθε στα 10 δισ. δολάρια.
Ο μεγάλος φόβος
Το υπουργείο Οικονομικών επισήμανε πως η τελευταία αποπληρωμή του ομολόγου αποδεικνύει «την προθυμία και την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε εγκαίρως στις δεσμεύσεις μας». Ωστόσο, όπως παρατηρούν αναλυτές, η προθυμία αυτή δεν απαντά στο γιατί η Βενεζουέλα υπερβαίνει τόσο τα όριά της στην αποπληρωμή χρεών συγκριτικά με άλλες χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Ενας βασικός λόγος είναι ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει σε μία στάση πληρωμών να δεσμευθούν μέσω δικαστικής απόφασης οι πετρελαϊκές υποδομές της. Ορισμένοι θεωρούν τη στάση της αυτοκαταστροφική και σουρεαλιστική. «Η αίσθησή μου είναι ότι πραγματικά θα εξαντλήσουν όλους τους πόρους τους στις αρχές του 2017», υπογραμμίζει ο Ντιέγκο Φέρο, επικεφαλής επενδύσεων στην Greylock Capital. «Εντούτοις, παραμένει αναπάντητο το εάν η Βενεζουέλα θα βρεθεί προ χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους επί προεδρίας Νικολάς Μαδούρο ή εάν οι ταραχές θα φέρουν στην εξουσία νέα κυβέρνηση, η οποία και θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές».
«Διακρίνω μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο προθυμοποιούμαι και στο δύναμαι να πληρώσω» επισήμανε ο Μάρτιν Σούμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της European InterAmerican Finance. «Η τιμή του πετρελαίου είναι κλειδί στο πόση ρευστότητα διαθέτει η Βενεζουέλα, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Ο αναλυτής της Moody’s, Xάιμε Ρέουσε, εκτιμά ότι κατά 80% η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει το δ΄ τρίμηνο τρέχοντος είτε χρεοκοπία είτε αναδιάρθρωση. Πάντως, τα προβλήματα της Βενεζουέλας διαφέρουν από εκείνα της Αργεντινής, δεδομένου ότι η πρώτη διαθέτει τεράστιο πλούτο υπό τη μορφή των πιο εκτεταμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως. «Οι κυβερνητικές πολιτικές προκάλεσαν υπερβολικές πιέσεις σε μία χώρα, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα ευημερούσε» συμπλήρωσε εν κατακλείδι ο κ. Φέρο.