Η συμφωνία με τους «γύπες» ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές

Η συμφωνία με τους «γύπες» ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζουμε αν η Αργεντινή θα είναι εφεξής συνδεδεμένη με τον Πολ Σίνγκερ, ιδρυτή του fund Elliott Management, όπως έσπευσαν να προβλέψουν διάφοροι παρατηρητές. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η συμφωνία του Μπουένος Αϊρες με το εν λόγω αλλά και άλλα τέσσερα funds θα μείνει συνδεδεμένη με το όνομα του Μαουρίτσιο Μάκρι, νέου προέδρου της χώρας. Η εκλογή του νέου προέδρου με πρωταρχική υπόσχεσή του τη συνεννόηση με τους «γύπες», που δεν είχαν δεχτεί κούρεμα των ομολόγων τους, στάθηκε καταλυτική για τη συμφωνία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές.

«Για να το θέσουμε απλά, η εκλογή του προέδρου Μάκρι άλλαξε τα πάντα», σχολίασε στις 19 Φεβρουαρίου ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, που επόπτευε τον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα των hedge funds κατά του Μπουένος Αϊρες. Την ίδια ημέρα, ο 85χρονος δικαστής, που προ ετών δήλωνε ότι περίμενε την οριστική έκβαση της υπόθεσης για να συνταξιοδοτηθεί, ακύρωσε παλαιότερη απόφασή του, με την οποία εμπόδιζε την Αργεντινή να αποπληρώσει όσους ομολογιούχους είχαν συναινέσει σε κούρεμα των ομολόγων τους, προτού πληρώσει τα hedge funds. Ακυρώνοντας, όμως, αυτή την παλαιότερη απόφασή του, επέτρεψε στην Αργεντινή να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της προς τους υπόλοιπους ομολογιούχους της, αποδυναμώνοντας το βασικό διαπραγματευτικό ατού των hedge funds: τις εξαναγκαστικές στάσεις πληρωμών από πλευράς του Μπουένος Αϊρες και τον μόνιμο αποκλεισμό του από τις αγορές.

Ετσι, τα πέντε hedge funds υπό την ηγεσία πάντα του Elliott Management αναγκάστηκαν να επιδείξουν ευελιξία και το αποτέλεσμα ήταν να συναφθεί συμφωνία μόλις 10 ημέρες μετά. Είχαν, όμως, παρέλθει 13 ολόκληρα χρόνια από την έναρξη του δικαστικού αγώνα των funds κατά του Μπουένος Αϊρες. Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ικανοποιητικό για τα funds, καθώς το ποσό των 4,65 δισ. δολαρίων που θα τους καταβάλει το Μπουένος Αϊρες, όχι μόνον αντιπροσωπεύει το 75% των αξιώσεών τους, αλλά υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 15 φορές πολλαπλάσιο όσων κεφαλαίων κατέβαλαν για την αγορά των ομολόγων.

Αμεση έκδοση

Σε ό,τι αφορά την Αργεντινή, που μετά την πτώχευσή της το 2001 δεν έχει πουλήσει χρέος της στο εξωτερικό, σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα αξίας για να πληρώσει τα hedge funds. Σύμφωνα με δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών Αλφόνσο Πρατ Γκέι, η χώρα θα εκδώσει νέο χρέος ύψους 15 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποπληρώσει. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αναγκασθεί να καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμά της.

Η επίμαχη δικαστική απόφαση που ακύρωσε ο δικαστής Τόμας Γκρίεζα ήταν εκείνη που τον Ιούνιο του 2014 εξώθησε την Αργεντινή να προχωρήσει σε νέα στάση πληρωμών, μολονότι είχε καταθέσει τα αναγκαία κεφάλαια σε τράπεζα των ΗΠΑ. Η διελκυστίνδα ανάμεσα στα hedge funds και το Μπουένος Αϊρες οδήγησε κατά καιρούς σε ακρότητες, ενώ χρωμάτισε επί χρόνια την πολιτική ζωή της Αργεντινής. Κι αυτό γιατί η Χριστίνα Φερνάντες, προκάτοχος του φιλικού προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές Μάκρι, είχε αρνηθεί να συνδιαλλαγεί με τα hedge funds. Τα αποκαλούσε «αρπακτικά» και «κοράκια», καθώς διεκδικούσαν την εις το ακέραιο αποπληρωμή των ομολόγων τους, μολονότι τα είχαν αγοράσει έναντι ευτελούς τιμήματος, όταν η χώρα τελούσε ήδη υπό πτώχευση.

Από τις περιστάσεις κορύφωσης της αντιπαράθεσης ήταν το 2012, όταν το fund του Πολ Σίνγκερ έπεισε τις Αρχές της Γκάνα να κατάσχουν πλοίο της Αργεντινής που βρισκόταν στην επικράτειά της και να κρατήσουν σε ένα είδος ομηρίας τούς 200 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα. Το απελευθέρωσαν ύστερα από δύο μήνες και αφού μεσολάβησε απόφαση διεθνούς δικαστηρίου. Και κάπως έτσι η προερχόμενη από το κόμμα του Περόν Κριστίνα Φερνάντες προέβαλε αντίσταση στα funds…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή